Kakovostno, dostopno in učinkovito javno zdravstvo ostaja naša prioriteta.

Vlada dr. Roberta Goloba in koalicija na čelu z Gibanjem Svoboda sta poskrbeli za zgodovinski mejnik v razvoju slovenskega javnega zdravstva. Naši poslanke in poslanci so namreč na seji državnega zbora skupaj s koalicijskimi kolegi sprejeli novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ukinja obstoječo obliko dopolnilnega zdravstveno zavarovanje na način, da ga prenaša v obvezno zavarovanje v obliki prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno. Prelomna sprememba bo stopila v veljavo 1. januarja 2024, novela pa prinaša tudi proračunsko varovalko. S tem smo v Svobodi znova dokazali, da je dostopno, učinkovito, kakovostno in finančno stabilno javno zdravstvo naša prioriteta, kot smo tudi obljubili volivkam in volivcem.

Poslanka Svobode mag. Tamara Kozlovič: »Izvedba celovite zdravstvene reforme je nujen korak v smeri zagotovitve učinkovitega, sodobnega, solidarnega in pravičnega javnega zdravstva. Za to si moramo prizadevati vse poslanke in poslanci. Na tej poti, ki se ne zgodi čez noč, niti ne v enem letu, moramo vzporedno narediti vse, kar je v naši moči, da preprečimo morebitna dodatna poslabšanja položaja slovenskega pacienta. To je velika odgovornost in istočasno tudi naša dolžnost. Storili smo prvi korak in dosegli konsenz, da je preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nujna. Po 20 letih bomo končno premagali Goljata.« 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo kot oblika prostovoljnega zavarovanja preneseno z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na komercialne zavarovalnice kot začasna rešitev. Vsi dosedanji poskusi njegove ukinitve oziroma preoblikovanja, kar so napovedovale številne prejšnje vlade, niso bili uspešni, v Gibanju Svoboda in koaliciji pa smo to obljubo izpolnili. Prvi poskus preoblikvanja sega že v leto 2003. Ponovni poskusi so se nato zvrstili v letih 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2019 in zdaj – leta 2023. Razmišljanja o preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja so torej stara kar 20 let. Mi pa smo to tudi zares storili.

Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek: »Skoraj vsi ministri za zdravje doslej so na mizo položili vprašanje ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in takoj, ko se je problematika odprla, ko se je začelo pisati spremembe zakona, so se vedno znova prekrižali meči predvsem dobička željnih zavarovalnic z interesi po nekem smiselnem, logičnem, življenjsko oblikovanem obveznem zdravstvenem zavarovanju za ljudi. Na delo so vedno znova stopili dobro plačani lobisti, ministri, ki so šli v žerjavico po vroč kostanj, pa so se vedno znova opekli in hitro umaknili.«

Za ohranitev enakih pravic zavarovancev brez dodatnih finančnih obremenitev

V Svobodi skupaj s koalicijskima partnericama zagovarjamo, da je v času, ko se kljub vedno višjim zneskom za zdravstvo pacienti in uporabniki soočajo s težjo dostopnostjo do storitev, vsakršen dvig stroškov na račun zavarovancev nedopusten. Sprejeta novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zato ščiti državljanke in državljane pred dvigom zavarovalnih premij. Preprečili smo morebitno poslabšanje položaja pacientov in morebitne socialne stiske, ki bi nastale, če bi se morali zavarovanci zaradi višjih premij v velikem številu odreči dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju. Vlada in koalicija sta imeli le dve možnosti. Prvo, da ne naredita ničesar in dovolita, da se breme povišanih premij prenese na ljudi. In drugo, da preoblikujeta dopolnilno zavarovanje in s tem začasno omejita višino premije, dokler ne rešita vsaj nekaj izzivov v javnem zdravstvu, kot je denimo dostopnost do storitev.

Sicer so opozicijski poskusi vnašanja strahu pred finančnim kolapsom zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja neutemeljeni in tudi neodgovorni, saj gre za poskuse rušenja zaupanja prebivalstva v javno zdravstvo in ustvarjanje vtisa, da se vanj ne splača vlagati in ga krepiti. Cilj teh namer in njihovih avtorjev je več kot očiten – namesto za dobrobit pacientk in pacientov poskrbeti predvsem za interese zasebnikov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan: »V vladi dajemo zavezo, da bomo opravili vse, kar je treba, da bomo končno prišli do reforme zdravstvenega sistema. S sprejetjem novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tudi na široko odpiramo vrata iskanju nacionalnega konsenza, kako bomo vsi skupaj financirali zdravstvo od 1. januarja 2025 dalje.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo