Funkcija

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda

Izobrazba

Doktor znanosti, doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Dodatno

Eden vodilnih strokovnjakov za elektroenergetiko v Sloveniji

Rodil sem se 23. januarja 1967 v Šempetru pri Gorici. Diplomiral sem na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer sem leta 1994 tudi doktoriral. 

Po zaključku doktorskega študija sem kot Fulbrightov štipendist gostoval na Georgia Institute of Technology v Atlanti in se leta 1997 zaposlil kot docent na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer sem bil izredni profesor. 

V politiko sem šel, da stvari spremenim na bolje in pravičnejše.

Sem avtor številnih znanstvenih objav in referatov s področja trgov, optimizacije virov energije in načrtovanja elektroenergetskega sistema. Vodil sem številne temeljne raziskovalne in industrijsko-aplikativne projekte za potrebe elektrogospodarstva Slovenije. Leta 1998 sem bil imenovan za vodjo pogajalske skupine za Evropsko unijo za področje energetike, leto kasneje pa sem prevzel funkcijo državnega sekretarja za energetiko ter sodeloval pri oblikovanju ključnih zakonov s tega področja. 

Leta 2002 sem ustanovil zasebno podjetje Strela-G, iz katerega je kasneje nastalo podjetje GEN-I. V dobrem desetletju je podjetje iz lokalnega postalo globalni trgovec z električno energijo. Na slovenskem trgu je družba, katere predsednik uprave sem bil do leta 2021, nastopila kot prvi neodvisni ponudnik električne energije in zemeljskega plina, danes pa dosega vodilni delež gospodinjskih odjemalcev za električno energijo.  

26. januarja 2022 sem na kongresu stranke Zelenih dejanj postal njen predsednik, stranka pa je dobila novo ime – Gibanje Svoboda. Stranka je na volitvah aprila istega zmagala, dobila je 34,45 % glasov oziroma rekordnih 41 poslanskih mandatov. 

Tudi sam sem bil izvoljen za poslanca, nato pa sem 25. maja 2022 prisegel kot predsednik vlade. 1. junija je bila v državnem zboru potrjena še ministrska ekipa 15. Vlade Republike Slovenije, ki jo vodim. 

25. maja 2022 je bil izvoljen za predsednika vlade. Ob prisegi je izrazil hvaležnost, da bo lahko Slovenijo peljal v boljšo prihodnost v prihodnost, ki si jo vsi naši državljanke in državljani zaslužijo. 

Sledi mi

EU volitve

V Evropi s svojo glavo

Te evropske volitve so za vse nas zelo pomembne zaradi Slovenije in zaradi Evrope. Želimo močno, v prihodnost usmerjeno Evropo, s poudarkom na solidarnosti in ker verjamemo v aktivno vlogo Slovenije v Evropi: zato šteje vsak glas.

Do EU volitev še ...

DNI

UR

MIN

SEK

Robert Golob na evropskih tleh

01.05.2024

Poslanica ob 20-letnici članstva v Evropski uniji

Dvajset let je preteklo, odkar je Slovenija postala članica Evropske unije. Velika prvomajska širitev leta 2004 je bila sad naše dolgotrajne želje po spremembah na bolje in odločenosti postati del napredne Evrope.

Vrednote Svobode

Stremimo k vrednotam, ki so sočloveku sprejemljive

Naša vodila so svobodna in odprta družba, zaupanje v sočloveka, skupnost, državo in njene institucije. Verjamemo v spoštovanje, kulturo dialoga in odgovorno sodelovanje.

Preberite več o vrednotah

SVOBODA

Ideje, vključevanje, posameznik

VKLJUČENOST

Sodelovanje, trajnost, argumenti

GIBANJE

Programski odbori, lokalno, sodelovanje

SKUPNOST

Konsenz, zavezništvo, stabilnost

SPOŠTOVANJE

Dostojanstvo, družba, socialna pravičnost