Poslanska skupina Gibanja Svoboda se lahko pohvali, da je v slovenski parlamentarizem vnesla nekaj pomembnih mejnikov in presežkov. Z 41 poslankami in poslanci je doslej največja poslanska skupina ...

Poslanska skupina Gibanja Svoboda se lahko pohvali, da je v slovenski parlamentarizem vnesla nekaj pomembnih mejnikov in presežkov. Z 41 poslankami in poslanci je doslej največja poslanska skupina v samostojni Sloveniji, dala je tudi prvo žensko na čelu državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič. Poslanska skupina je izjemna tudi v tem, da je v njej več poslank kot poslancev. Ima namreč 21 poslank, kar je največ v 30-letni zgodovini državnega zbora. Tudi najmlajši in najstarejši poslanec v zdajšnjem sklicu prihajata iz njenih vrst – to sta 23-letni Lenart Žavbi in 74-letni Miroslav Gregorič. Tako je njena starostna sestava zgleden primer medgeneracijskega sodelovanja.

Veliko zaupanje ljudi prinaša poslanski skupini tudi veliko odgovornost

Vodja poslanske skupine Svoboda mag. Borut Sajovic poudarja, da so naše poslanske in poslanci z veliko, 34,45-odstotno podporo na državnozborskih volitvah 24. aprila skupaj z vlado pod vodstvom dr. Roberta Goloba prevzeli ogromno politično odgovornost za prihodnji razvoj države. Temu je pritrdilo tudi njihovo dosedanje delo od ustanovne seje državnega zbora 13. maja. Sajovic prednosti in moč poslanske skupine vidi v tem, da njeni člani prihajajo iz vseh koncev Slovenije ter imajo bogat in raznolik nabor znanj in izkušenj: »Veliko zaupanje je tudi velika odgovornost. Ta je toliko večja zaradi zahtevnih časov energetske krize in draginje.«

Poslanke in poslanci Svobode hrbtenica prizadevanj za omilitev posledic krize

Ministrska ekipa ni imela 100 dni miru in ga tudi ni pričakovala. Temu je sledilo tudi delo v državnem zboru, ki so ga v prvih sedmih mesecih vsekakor zaznamovala prizadevanja za omilitev posledic energetske krize. Vlada je v državni zbor poslala vrsto interventnih zakonskih predlogov, s katerimi je poleg pomoči gospodarstvu še posebno skrb namenila socialno najranljivejšemu delu prebivalstva. Naredila je pomembne korake k stabilizaciji zdravstvenega sistema, pripravila je tudi rebalans letošnjega proračuna ter proračunska dokumenta za leti 2023 in 2024. Vse to je dodobra zaznamovalo parlamentarno razpravo, v kateri je vloga 41 poslank in poslancev Svobode posebej izstopala in je bila ključna pri sprejetju zakonodaje.

Parlamentarna statistika pritrjuje pomenu in moči poslanske skupine

Pospešeno delo vladne in naše poslanske ekipe se kaže v parlamentarni statistiki. Od konstituiranja se je državni zbor sestal na petih rednih in 29 izrednih sejah. Doslej je bilo sprejetih in tudi že objavljenih v uradnem listu več kot 50 zakonov, večinoma vladnih. Naši poslanke in poslanci so razpravo popestrili tudi s poslanskimi vprašanji in pobudami. Prizadevnost, premišljenost in velika odgovornost poslanske skupine pa se ni pokazala le na plenarnih zasedanjih, ampak tudi pri obravnavi zakonskih predlogov na številnih delovnih telesih.

V poslanski skupini zavezani politični kulturi, spoštljivim in umirjenim besedam

Poslanska skupina Svoboda ima v odborih kar osem predsedniških in 20 podpredsedniških mest, v komisijah pa eno predsedniško in devet podpredsedniških mest. Naša poslanka Mojca Šetinc Pašek tudi vodi parlamentarno preiskovalno komisijo. Enako kot na plenarnih zasedanjih so tudi razmisleke na delovnih telesih zaznamovali vojna v Ukrajini, energetska kriza, prekinjene dobavne verige ter posledično naraščajoča inflacija in draginja, zahtevne razmere v zdravstvu, skrb za stabilnost javnih financ in še vedno nedokončana zgodba bolezni covid-19. Razprava naših poslank in poslancem je prepoznavna po politični kulturi, po spoštljivih, potrpežljivih in umirjenih besedah. Enako velja tudi za njihova dejanja.

Za izhod iz krize niso dovolj novi zakoni, potreben bo nov družbeni dogovor

»Živimo v marsičem najbolj zahtevnih časih po drugi svetovni vojni. Dobre rešitve iščemo skupaj z ljudmi, ki so nam zaupali veliko odgovornost in imajo upravičeno velika pričakovanja. Zato jih pozivam, naj nas odločno opomnijo na naše morebitne nerodnosti. Pri sprejemanju ukrepov dajemo prednost njihovi učinkovitosti, ne pa njihovi všečnosti. Do dolgoročnih rešitev ni mogoče priti zgolj z zakoni in dodatnimi finančnimi viri, ampak je potreben nov družbeni dogovor, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in solidarnosti,« opozarja prvi med poslankami in poslanci Svobode Sajovic. Nujnost takšnega pristopa se po njegovih besedah še posebej kaže v zdravstvu, ki se sooča z na videz nerešljivimi težavami.

Na vrhu prioritet poslanske skupine Svoboda solidarna in vključujoča družba

Kako pa dosedanje delo naših poslancev in poslank vidi druga najmlajša med njimi Lucija Tacer: »Dela je veliko, a z njim košček po košček tlakujemo boljšo prihodnost v naši državi in družbi. Prizadevamo si za solidarno in vključujočo družbo, kar smo na primer izkazali s sprejetjem novele družinskega zakonika. Solidarnost udejanjamo tudi z različnimi zakonskimi ukrepi proti draginji na področju DDV, otroškega dodatka, z uvedbo energetskih dodatkov za prejemnike varstvenega dodatka in socialne pomoči ter z interventnimi ukrepi za izboljšanje zdravstva.« Modus operandi odnosov v poslanski skupini Svoboda pa sta po njenih besedah spoštljivost in iskrenost.

Referendumska podpora dokaz pravilne izbire načel in vrednot poslanskega dela

Spomniti še velja, da so bili poslanke in poslanci tudi med nosilci uspešnih kampanj na lokalnih volitvah ter pri referendumskem odločanju, ko so se ljudje s prepričljivo večino odločili za neodvisno RTV Slovenija, za dostojno starost in za učinkovito vlado. V poslanski skupini Svoboda to razumejo kot nedvoumno sporočilo, da velja na parlamentarni poti še naprej slediti dosedanjim načelom in vrednotam.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo