Leto je 2022 je bilo v marsičem prelomno, tudi za Gibanje Svoboda. V začetku tega leta se je okrog dr. Roberta Goloba zbrala skupina podobno mislečih ljudi, ki so začutili, da se, ...

Leto je 2022 je bilo v marsičem prelomno, tudi za Gibanje Svoboda. V začetku tega leta se je okrog dr. Roberta Goloba zbrala skupina podobno mislečih ljudi, ki so začutili, da se, če hočejo boljšo državo, morajo aktivirati v domači politiki. Tako je 26. januarja na podlagi spoštovanja, strokovnosti in želje po razvojno naravnani državi, ki bo usmerjena v (zeleno) prihodnost, nastala stranka Gibanje Svoboda. V kratkem predvolilnem času sta nastala vizija in program stranke. Pri njegovem pisanju je sodelovalo 107 strokovnjakov. Program prinaša možnost novega družbenega dogovora, ki nikogar ne pušča zadaj. Z njegovo uresničitvijo bo Slovenija lahko kljubovala izzivom časa.

Novi rekordi

Ljudje so nas v predvolilnem času prepoznali kot tiste, ki bomo delali za boljše življenje vseh, zato so nam na državnozborskih volitvah z izjemno visoko volilno udeležbo zaupali rekordnih 410.769 glasov. Ti so nam prinesli 41 poslanskih mandatov in Svoboda je postala največja poslanska skupina v samostojni Sloveniji. V njej je več kot polovica žensk, med njimi tudi prva predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič. Zaradi potrebe po čim hitrejšega ukrepanja  proti draginji je bilo ključno hitro oblikovanje vlade. Dr. Robertu Golobu je uspelo vlado sestaviti v rekordnem času – le 19 dni po ustanovni seji državnega zbora. Ministrska ekipa je na ključnih razvojnih področjih predvsem strokovna, drug del ministric in ministrov ima prepotrebne politične izkušnje.

Učinkovito in strokovno

Že takoj po volitvah je državni zbor – kot je bilo obljubljeno v predvolilnem času – sprejel nov zakon za depolitizacijo RTV, ki je bil kasneje potrjen na referendumu, in zakon, ki ga je pripravila civilna družba ter je odpravljal škodljive ukrepe prejšnje oblasti. In tudi vlada ni počivala. Vse poletje je pripravljala nove in ažurne ukrepe za premagovanje draginje in nižanje inflacije. Z regulacijo cen je vlada poskrbela za vsa gospodinjstva, najranljivejšim je namenila še dodatno pomoč. Inflacija od začetka mandata te vlade pada, trende smo obrnili celo hitreje od Evropske unije. To dokazuje, da so bili ukrepi učinkoviti in pravočasni. Sprejeli smo interventni zakon za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, vzpostavili ambulante za neopredeljene paciente, večje reforme začnemo oblikovati prihodnje leto.

Združitev slovenske leve sredine

Za razvojni preboj Slovenije sta nujna povezovanje in stabilnost. Gibanju Svoboda je po desetletjih razdrobljenosti uspelo združiti slovensko politično levo sredino, združeno znanje in izkušnje Gibanja Svoboda, Liste Marjana Šarca in Stranke Alenke Bratušek bodo tako poskrbeli še za hitrejši razvoj. Julija je bil združitveni postopek uradno zaključen, razširjeno članstvo se je prvič srečalo na novembrskem kongresu Svobode v Mariboru.

3xZA – za prihodnost, svobodo in demokracijo

S trojno zmago na vseh referendumih so volivke in volivci 27. novembra vnovič izkazali zaupanje naši politiki, ki je usmerjena v prihodnost, svobodo in demokracijo, pobudnikom referendumov pa dali jasen signal, da je dovolj destruktivnih blokad. Zmaga na referendumih omogoča umik politike iz javne RTV, oblikovanje kakovostne in dostopne dolgotrajne oskrbe ter učinkovito organizacijo vlade, ki bo kos izzivom prihodnosti. Predvsem pa je vladi dr. Roberta Goloba omogočila neovirano delo za ljudi in dala še dodaten zagon za leto 2023, ko bomo oblikovali nujne spremembe naših družbenih sistemov.

Izjemen uspeh na lokalnih volitvah

Na lokalnih volitvah smo z izjemnim uspehom dokazali, da ne bomo stranka enega mandata. Osvojili smo štiri županska mesta in 413 mandatov v mestnih oziroma občinskih svetih, s čimer smo najmočnejša parlamentarna stranka v polovici mestnih občin in druga najmočnejša parlamentarna stranka po številu vseh izvoljenih svetnic in svetnikov. Prav s številom mandatov, ki ste nam jih volivke in volivci namenili, ste omogočili, da zgradimo kakovostno lokalno mrežo in tako vplivamo na kakovost življenja tudi na lokalnem nivoju.

Majhni, a vplivni

Odkar je predsednik vlade dr. Robert Golob, se je slovenska zunanja politika spet obrnila proti jedrnim državam Evropske unije. Pri oblikovanju evropskih politik ni le pasivna opazovalka, pač pa uspeva s svojimi predlogi in pobudami. Dr. Robert Golob je prepoznan kot vodilni strokovnjak na področju energetskih razmer, prav prejšnji teden so ministri, pristojni za energetiko, sprejeli kapico na cene plina, ki jo je zagovarjala Slovenija, in tako storili pomemben korak k nižjim cenam energije v Evropi. Pomemben uspeh naše vlade je tudi podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini za članstvo v Uniji. Odločitev Evropskega sveta temelji na pobudi, ki jo na julijskem vrhu voditeljev Evropske unije podal premier dr. Robert Golob. Ljudem v BiH smo tako pomagali do upanja, ki ga ponuja skupna prihodnost v Evropski uniji.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo