Leto 2022 je bilo za stranko Gibanje Svoboda izjemno uspešno tudi na lokalni ravni. Na listi Svobode so bili izvoljeni dva župana in županja, v Kopru pa je že v prvem krogu zmagal dosedanji ...

Leto 2022 je bilo za stranko Gibanje Svoboda izjemno uspešno tudi na lokalni ravni. Na listi Svobode so bili izvoljeni dva župana in županja, v Kopru pa je že v prvem krogu zmagal dosedanji župan Aleš Bržan kot skupni kandidat Gibanja Svoboda in Liste Aleša Bržana.

Še uspešnejša je bila stranka po številu občinskih svetnikov. Na naši listi je bilo izvoljenih več kot 400 svetnic in svetnikov, pa čeprav nam je v kratkem času od nastanka uspelo sestaviti kandidatne liste le v dobri polovici vseh slovenskih občin. Svoboda pa ni postala najuspešnejša med vsemi političnimi strankami le v mestnih občinah. Tudi rezultati v številnih drugih, manjših občinah so dober pokazatelj trdnega zaupanja volivk in volivcev. Morda to najbolje ilustrirata primera Jesenic in Litije, kjer bo v občinskem svetu delovalo kar osem svetnic in svetnikov Svobode. Izid lokalnih volitev je najlepši dokaz, da so se Svobodi tudi v lokalnih okoljih pridružili zaupanja vredni ljudje.

Županja Osilnice in župana Nove Gorice ter Izole so že začeli z delom. V vseh treh občinah je bila Svoboda uspešna tudi s svojimi listami za občinske svete, zato lahko upravičeno pričakujemo, da bodo uspešno izpolnjevali programske zaveze, ki so jih volivkam in volivcem dali med predvolilno kampanjo. Čeprav je od lokalnih volitev minil kratek čas, nam je v kar nekaj občinah že uspelo skleniti dogovore o sodelovanju svetnic in svetnikov Svobode pri upravljanju občin, v številnih pa pogovori še potekajo. Svoboda bo na podlagi sklenjenih sporazumov z župani tako prevzela soodgovornost za razvoj v mestnih občinah Ljubljana, Maribor in Murska Sobota. Dogovori o sodelovanju so bili sklenjeni tudi z župani v občinah Brežice, Radovljica in Škofja Loka. Pogovori o sodelovanju še potekajo tudi v drugih slovenskih občinah, zato bo slika o sodelovanju Svobode pri upravljanju slovenskih občin popolna v začetku leta 2023.

Predsednik Svobode dr. Robert Golob je večkrat poudaril, da so lokalne volitve dolgoročno za stranko pomembnejše tako od predsedniških volitev kot od izidov referendumov. Pomemben cilj utrditve stranke v lokalnih okoljih smo dosegli. S kakovostno lokalno mrežo pa lahko dolgoročno načrtujemo in razvijamo stranko. Glede na rezultate letošnjih volitev lahko ugotovimo, da stranka ni ponovila napak nekaterih drugih novonastalih levosredinskih strank iz preteklosti. V lokalnih okoljih, kjer smo v teh nekaj mesecih od državnozborskih volitev organizirali lokalne iniciativne odbore, smo volivkam in volivcem očitno ponudili ustrezno vizijo razvoja njihovih občin ter zaupanja vredne ljudi na listah Svobode za mestne ali občinske svete. S sklenjenimi dogovori o sodelovanju pri upravljanju lepega števila občin pa bomo dokazali, da nas ni strah prevzemati odgovornosti za razvoj teh okolij.

Pred županjo in župani ter svetnicami in svetniki Svobode so torej slaba štiri leta soočanja z razvojnimi izzivi njihovih okolij in izpolnjevanja programskih zavez volivkam in volivcem. Stranka jim bo seveda nudila vso podporo, ki bi jo potrebovali za uspešno delovanje, a največ odgovornosti so vendarle prevzeli nase. Prepričani smo, da bodo zaupanje, ki so jim ga izkazali volivke in volivci, upravičili in z zavzetim ter odgovornim delom v tem mandatu še nadgradili.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo