Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja s sumi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, se je na zaprti seji dogovorila o svojem ...

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja s sumi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, se je na zaprti seji dogovorila o svojem prihodnjem delu. »Z vso vnemo nadaljujemo preiskavo domnevne zlorabe urada za preprečevanje pranja denarja in domnevnega vmešavanja v delo policije. Tako bomo na predlog komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predvidoma v marcu kot priči soočili direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joška Kadivnika in direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča,« je po seji v izjavi za medije pojasnil poslanec Svobode Aleš Rezar, ki po novem predseduje preiskovalni komisiji.

Poslanec Svobode Miha Lamut nedvoumno ravnal zakonito

Rezar je ob tem spomnil na objavljeno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe, da je prejšnji predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut, ki je prav tako poslanec Svobode, pri vpogledu Slovenske obveščevalno varnostne agencije v izpoved dveh prič ravnal popolnoma zakonito. »Torej ni kršil zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, kot tudi ne zakonov o tajnih podatkih in o kazenskem postopku. Prav tako je ravnal skladno z vsemi notranjimi predpisi državnega zbora o

varovanju tajnih podatkov. Predvsem pa prejšnji predsednik preiskovalne komisije Lamut ni zlorabil svoje funkcije in ni ravnal samovoljno ter s prikritimi nameni, kot so mu nekateri očitali,« je poudaril Rezar.

»Zato upravičeno pričakujem, da se bo politična gonja, ki je bila neupravičeno sprožena zoper poslanca Lamuta, takoj končala. Po moji oceni je Lamut v tem primeru, ki so ga nekateri zlorabili za diskreditacijo njega osebno in tudi delovanja preiskovalne komisije, ni ravnal zgolj zakonito, temveč tudi v skladu z dolžno odgovornostjo. Kot novi predsednik bom zato pri vodenju komisije postopal enako,« je zagotovil Rezar. Po njegovih besedah je torej preiskovalna komisija bila in ostaja tudi v prihodnje brez kakršnihkoli odstopanj zavezana zakonitosti.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo