Vsi upokojenci bodo deležni zgodovinsko najvišjega, 8,8-odstotnega zvišanja pokojnin. »To zvišanje je višje od načrtovanega in je najvišje poletu 1992. Omogočili so ga tudi ukrepi vlade za pomoč ...

Vsi upokojenci bodo deležni zgodovinsko najvišjega, 8,8-odstotnega zvišanja pokojnin.

»To zvišanje je višje od načrtovanega in je najvišje poletu 1992. Omogočili so ga tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu v boju zoper energetsko draginjo. Zato so plače rasle hitreje od pričakovanj, kar je za sabo potegnilo tudi rast pokojnin. Sredstva v višini 600 milijonov evrov za ta namen so v proračunu že na razpolago,« je o rekordnem zvišanju pokojnin povedal predsednik vlade dr. Robert Golob.

Vlada upokojencem namenja posebno skrb

Ne le z ustvarjanjem pogojev za najvišjo uskladitev pokojnin v zgodovini samostojne Slovenije – ta je višja od vseh inflacijskih stopenj lani –, vladna koalicija je za izboljšanje položaja upokojenk in upokojencev sprejela še številne druge ukrepe.

  • Zagotovljena vdovska pokojnina. Vpeljali smo institut zagotovljene vdovske pokojnine za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine. Ta bo znašala toliko kot zagotovljena starostna pokojnina. S tem ukrepom zmanjšujemo tveganje socialne izključenosti te skupine prebivalstva, ki spada med ranljivejše. Sprememba je stopila v veljavo s 1. januarjem 2024.
  • Višja osnova za odmero pokojnine. Z dvigom osnove za odmero pokojnine se izboljšuje položaj delovnih invalidov, ki so delali za krajši delovni čas. Od 1. januarja letos se pri odmeri pokojnine kot osnova upošteva dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Ukrep velja za invalide, ki se upokojujejo od 1. januarja 2024.
  • Zimski dodatek. Ob koncu lanskega leta so upokojenci prvič v zgodovini poleg letnega dobili tudi zimski dodatek, ki je znašal 40 odstotkov letnega dodatka.
  • Višje pokojnine novembra in decembra. Upokojenke in upokojenci ter uživalci nadomestil iz invalidskega zavarovanja so novembra in decembra prejeli za 1,8 odstotka višje pokojnine oziroma nadomestila, z namenom lažje premostitve obdobja do učinka naslednje redne uskladitve. S tem so upravičenci do zagotovljene starostne pokojnine s polno pokojninsko dobo do konca lanskega leta prejeli izplačan znesek v višini 700 evrov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo