Kot novi predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki se ukvarja s sumi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih organov, sem se vodenja komisije lotil z ...

Izjava poslanca Svobode Aleša Rezarja, predsednika preiskovalne komisije ki se ukvarja s sumi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih organov, o nedopustnih manevrih opozicije.

Spoštovani,

Kot novi predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki se ukvarja s sumi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih organov, sem se vodenja komisije lotil z veliko zagnanostjo in predanostjo, moje ključno vodilo pri tem pa je in bo, zakonitost preiskave. Dodobra sem preučil dosedanje delo komisije in prišel do nedvoumne ugotovitve – javna podoba komisije in njenih prizadevanj, kot tudi ocena učinkovitosti preiskave, je bila žal v preveliki meri posledica interpretacij obeh opozicijskih članov.

Prav nobenih zadržkov nimam, da bi preiskovalna komisija vzela pod drobnogled tudi predstavnike aktualne vlade. A pri tem bi moral biti cilj, za vse njene člane enak, to je iskanje objektivne resnice. Tukaj pa naletimo na oviro – opozicijska člana z namerno diskreditacijo predsednika komisije, neutemeljenim kompromitiranjem prič in s proceduralnimi manevri, zavlačujeta njeno delo in jo oddaljujeta od cilja. S tem se seveda spodkopava legitimnost komisije in hkrati odvrača pozornost od ključne vsebine preiskave, kar pa je nedopustno.

Zato sem odločen, da kot predsednik preiskovalne komisije ne bom dopuščal, da tempo njenega dela narekujeta opozicijska člana, ki imata očitno en sam namen – nikoli se ne lotiti preiskave spornih praks prejšnje vlade.

Ali je legitimno, postavljati težo posameznih sumov kaznivih dejanj, najbrž na način kot želijo to opozicijski poslanci ne, bi bilo pa bolj legitimno, če bi vrednotili na podlagi kaj ljudi najbolj zanima

Ali je to kakšen bo vrstni red pričanj, ali to da je neka priča kompromitirana, zagotovo ne. Bolj pomembno je doseči epilog kdo je odgovoren za domnevno zaposlovanje in nagrajeval policiste, ki so bili pripravljeni izvajati sporne prakse preko meja etičnega kodeksa, in to kdo je nezakonito brskal po bančnih računih.

Pa da ne bo dvoma – parlamentarna komisija bo preiskala vse, kar je v njeni domeni. A kot njen predsednik ne bom dopustil, da kdorkoli s takšnimi in drugačnimi ravnanji odvrača pozornost od njenega temeljnega poslanstva, to je

preiskati sume nezakonitega delovanja urada za preprečevanje pranja denarja in političnega vmešavanja v delo policije.

Predsednik preiskovalne komisije Aleš Rezar.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo