Članice in člani Gibanja Svoboda Seniorji so se zbrali na svojem drugem kongresu na Ptuju. Dobro obiskan kongres je bila odlična priložnost za odprto razpravo o najbolj perečih temah, ki zadevajo starejše, kot so spremembe pokojninske zakonodaje ter sistem ureditve zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe.

Sprejeli so program, s katerim želijo soustvarjati družbene rešitve za dolgoživo družbo. Seniorji veliko stavijo prav na medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje. Ni naključje, da so bili med osrednjimi gosti poleg kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela prav Mladi. Slednji so hkrati ključen atribut liste Gibanja Svoboda na letošnjih evropskih volitvah.

Gibanje Svoboda Seniorji je bilo slabo leto nazaj ustanovljeno kot politična organizacija z namenom, da se v politični in socialni dialog vključi starejše člane Gibanja Svoboda in simpatizerje, zlasti pri vprašanjih, ki zadevajo ključne spremembe na področju pokojnin, zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Predsednik Gibanja Svoboda Seniorji in poslanec Bojan Čebela je prepričan, da je dolžnost seniorjev, da sooblikujejo rešitve in spremembe zakonodaje po meri svoje generacije in skupnih potreb z željo, da se odpravijo krivice, nedorečenosti ter zmanjšajo družbene in socialne neenakosti. Med ključne prednostne naloge, ki so si jih zadali seniorji ob ustanovitvi pred letom dni, zagotovo sodi vzpostavitev učinkovite regijske mreže, s katero želijo spodbuditi dialog na terenu ter iskati rešitve, ki jih starejši v svojih okoljih najbolj potrebujejo. Ni naključje, da je med prvimi lokalnimi iniciativami nastala prav v Mežiški dolini, saj je bila v katastrofalnih poplavah močno prizadeta. S pomočjo lokalnih odborov se je vzpostavila trdna mreža regijskih odborov v Spodnje podravsko-Štajerski regiji, regijah Severne Primorske, Slovenske Istre, Kraško-Notranjske, Dolenjsko – Kočevske ter Dolenjske in Bele Krajine, Gorenjske regije ter Koroške ter povezala seniorje iz kar 13 priljubljanskih občin. V začetku leta so bile ustanovljene še Štajerska in Šaleško–Savinjska regija ter Ljubljana. Pobude so naletele na zelo dober odziv članstva, ki si želi predvsem okrepiti komunikacijo med seniorji, pa tudi v sodelovanju z vlado in lokalnimi skupnostmi povečati realizacijo konkretnih lokalnih projektov za starejše prebivalce in medgeneracijsko povezovanje. 

Na kongresu so znova poudarili, da je poslanstvo Gibanja Svoboda Seniorji v zagotavljanju izboljšanja kakovosti življenja starejših prebivalcev v Sloveniji na temelju načel dostojanstva, enakosti in pravičnosti. V želji, da še močneje okrepijo glas starejših so bile sprejete programske prioritete, med katerimi izstopajo zlasti ureditev vzdržnosti in stabilnosti pokojninskega sistema, urejanje dela po upokojitvi, dolgotrajna oskrba in njena implementacija, ukrepi za vitalnost starejših in medgeneracijski dialog.

Kongresa so se poleg vodstva stranke kot gostje udeležili še poslanci Gibanja Svoboda, kandidat za poslanca v Evropski parlament Matej Grah ter nekateri predsedniki lokalnih odborov in regijskih centrov stranke. Predsednik Mladih Matej Grah je na kongresu seniorjev poudaril, da Gibanje Svoboda z razliko od drugih medgeneracijsko solidarnost dejansko živi. Kot kandidat za poslanca v Evropskem parlamentu pa opozoril, da je Evropa danes pred podobno situacijo, kot je bila Slovenija na zadnjih parlamentarnih volitvah in da je zelo pomembno, da bodo volivci množično odšli na volitve ter komu bodo podelili zaupanje v nedeljo, 9. junija.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo