Danes sta se vodja poslanske skupine Svoboda mag. Borut Sajovic in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo mag. Tamara Kozlovič odzvala na izredno sejo, ki jo je zaradi v razmer v zdravstvu...

Danes sta se vodja poslanske skupine Svoboda mag. Borut Sajovic in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo mag. Tamara Kozlovič odzvala na izredno sejo, ki jo je zaradi v razmer v zdravstvu sklicala SDS, ter spregovorila o zdravstveni reformi in vlogi državnega zbora pri njeni uresničitvi.

Poslanci na današnji izredni seji državnega zbora obravnavajo predlog priporočil stranke SDS. »V Svobodi teh priporočil ne podpiramo. Obžalujemo, da opozicija še ni opazila, da reformo pripravljamo, da so ukrepi nastavljeni in časovnica znana. Danes jih bo minister predstavil na nujni seji odbora za zdravstvo, ki smo jo zato tudi sklicali,« je poudarila Tamara Kozlovič.

»Vse, kar vsebujejo priporočila opozicije, že izvajamo, izzivi, na katere opozarjajo, so znani že desetletja. Roki, ki jih postavljajo, so neizvedljivi. Sprašujem se, zakaj niso tega v tako kratkem času izvedli že sami, za to so namreč imeli več priložnosti,« je še opozorila predsednica odbora za zdravstvo in dodala, da je dovolj politikantstva, saj vsi delamo za skupen cilj, ki je »učinkovito, transparentno in dostopno javno zdravstvo po meri pacienta«.

Spomnila je, da bo v državnem zboru vzpostavljena delovna skupina za reformo zdravstva, ki jo bo vodila sama in se bo sestajala vsaj enkrat mesečno. Želi si, da bi s konstruktivnim pogovorom iskali najboljše rešitve. Prav tako se bo Tamara Kozlovič skupaj z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom enkrat mesečno udeleževala usklajevanj s predstavniki opozicije.

Pot do zdravstvene reforme ne bo lahka. Ne bomo se vsi z vsem strinjali. A naša dolžnost je, da najdemo najboljši kompromis. To smo dolžni državljankam in državljanom, je še poudarila Kozlovič in dodala: »Kadar govorimo o reformah, moramo gledati zadevo celovito, saj ta temelji na sistemskih ukrepih, ne pa “ad hoc” rešitvah. Kompleksni zakoni zdravstvene reforme ne morejo začeti veljati takoj, saj zahtevajo organizacijske rešitve in oblikovanje podzakonskih aktov

Vodja poslanske skupine Svoboda mag. Borut Sajovic je za konec še enkrat poudaril enotnost koalicije pri izvedbi zdravstvene reforme: »Vsi poslanci koalicije smo podpisali zavezo, da bomo zdravstveno reformo izvedli. Reforma je nacionalni projekt in tako se je moramo tudi lotevati – s širokim družbenim soglasjem

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.