»Vladi Roberta Goloba ni vseeno za položaj zaposlenih v javnem sektorju,« je ob predstavitvi stališča poslanske skupine Gibanja Svoboda o predlogu spremembe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga bo Državni zbor obravnaval po skrajšanem postopku, dejala poslanka Andreja Živic.

Javni uslužbenci bodo od letošnjega junija naprej prejemali višje plače, in sicer za 3,36%. To je posledica januarskega podpisa dogovora med Vlado Republike Slovenije in reprezentativnimi sindikati. Sprememba zakona bo imela posledice za javne finance, in sicer okoli 110 milijonov v letošnjem in okoli 220 milijonov evrov v prihodnjem letu.

Vladi Roberta Goloba ni vseeno za položaj zaposlenih v javnem sektorju.

»Gre za blaženje posledic draginje in inflacije, s tem se ohranja kupno moč prebivalstva, kar je tudi cilj tega ukrepa. Vlada Roberta Goloba je tako že tretjič sprejela povišanje plač v javnem sektorju. Prvič je povišanje za 4,5 odstotka izvedla v letu 2022 skupaj z uskladitvijo nadomestila prehrano iz 4,99 evra na 6,9 evra na dan. Lansko leto je vlada uskladila plače v javnem sektorju za štiri odstotke, v letošnjem letu pa se plače s tem zakonom usklajujejo za 3,46 odstotka. Poleg tega so javni uslužbenci in uslužbenke leto regres za letni dopust prejeli tri mesece prej, kar je prav tako posledica tega dogovora,« je še povedala Andreja Živic.

Kot je še poudarila poslanka, je cilj Vlade Roberta Goloba javno upravo in javne storitve narediti bolj učinkovite in bolj prijazne do uporabnikov in uporabnic. Veliko predhodnih vlad se te problematike sploh ni lotevalo oziroma so jo reševale parcialno in za potrebe vsakokratnih volitev. Vlada Roberta Goloba želi to problematiko urediti in reševati celostno in dolgoročno.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo