Poslanec Svobode dr. Martin Premk se je ob 80. obletnici nacističnega pokola v francoski vasi Oradour-sur-Glane udeležil veličastne slovesnosti in 5. mednarodnega simpozija »Mesto spomina«.

V dvodnevnem programu so se poklonili žrtvam nacističnih grozot, česar sta se udeležila tudi francoski in nemški predsednik Emmanuel Macron in Frank-Walter Steinmeier, na simpoziju pa je poslanec dr. Premk predstavil dražgoško bitko v želji po razširitvi zgodovinske in simbolične pomembnosti Dražgoš preko meja naše države.

Oradour-sur-Glane je bila pred vojno mirna skupnost v osrednji Franciji. V letu 1944 so nemške enote SS pobile 643 moških, žensk, otrok in požgale vas do tal. Danes lahko turisti obiščejo ostanke ruševin vasi, ki služijo kot trajni opomin na nacistične grozote, ki so jih utrpeli civilisti pod nacističnim režimom. Za ta pokol je bila odgovorna 2. SS Panzer divizija Das Reich pod vodstvom generalmajorja SS Heinza Bernharda Lammerdinga.

Zgodovinar in poslanec dr. Martin Premk pravi, da na koncu zgodovino vedno pišejo zgodovinarji. Treba je ločiti zgodovino od propagande. Vsakodnevno relativizacijo lekcij druge svetovne vojne, ki jo skrajna desnica izvaja na družbenih omrežjih in medijev, moramo razumeti kot to, kar je – propaganda neke politične opcije, ki želi svojo agendo širiti s pomočjo medijskih orodij, s katerimi skuša doseči najširšo možno populacijo. Prav zato so dogodki, kot je ta, pomemben opomin na izkušnje generacij pred nami, iz katerih bi se morali učiti tudi v današnjem času.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo