Po večmesečnih prizadevanjih, javnih pismih, usklajevanjih s pristojnimi komisarji in pozivih evropske poslanke Joveve, hkrati pa tudi sprejema novele zakona o javni rabi slovenskega jezika v državnem zboru, je ameriški tehnološki velikan Apple napovedal poslovenjeni uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18. Novica predstavlja pomemben korak v digitalizaciji in dostopnosti tehnologije za slovenske uporabnice in uporabnike, ki si bodo lahko najnovejši operacijski sistem brezplačno namestili predvidoma letos jeseni: 
 
»Vztrajnost se je izplačala. Z veseljem sem na današnji poti v Bruselj, na prve povolilne sestanke, sprejela novico, da bo Apple v naslednjo posodobitev operacijskega sistema vanj vključil tudi slovenski jezik, ki bo širši javnosti na voljo od predvidoma septembra letos. 

Vztrajnost se je izplačala. Z veseljem sem na današnji poti v Bruselj sprejela novico, da bo Apple v naslednjo posodobitev operacijskega sistema vanj vključil tudi slovenski jezik.

Ponosna sem na naše vzajemno sodelovanje in napore, ker tu ni šlo za posameznika ali posameznico, šlo je za borke in borce, za korake tako na državni kot na evropski ravni. Vsi smo lahko ponosni na to, ker brez skupnih pritiskov in zakonodajne prisile ne bi uspelo. 
 
Hkrati pa žal moram opozoriti, da delo še ni končano, saj nas čaka še »bitka« z Netflixom in njemu podobnimi multinacionalkami. To, da bodo tudi ponudniki t. i. pretočnih video vsebin morali spoštovati tudi slovenski jezik, bo predvidoma rešeno z naslednjo revizijo direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je predvidena tekom novega mandata Evropskega parlamenta. 
 
Malo za šalo, malo pa zares naj še dodam, da torej tistih še nekaj najbolj kislih jabolk ostaja. Vendar ta ne morejo biti toliko kisla, kot smo lahko nekateri trmasti. Ali zagrizeni, če smo že pri jabolkih. Grizem dalje.« 

Še nekaj najbolj kislih jabolk ostaja. Vendar ta ne morejo biti toliko kisla, kot smo lahko nekateri trmasti. Ali zagrizeni, če smo že pri jabolkih. Grizem dalje.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo