Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel, državni sekretar na Ministrstvo za zdravje Denis Kordež in generalni direktor policije mag. Senad Jušić so včeraj na novinarski konferenci na Brniku predstavili, kako bomo v Sloveniji sistemsko uredili področje helikopterske nujne medicinske pomoči. 

»To pomeni nadgradnjo nujne medicinske pomoči in lahko skrajša čas prihoda pacientov v ustrezno bolnišnično oskrbo, kar bistveno izboljša možnost preživetja pri hudo bolnih in poškodovanih,« je poudarila ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel, ki je sklep vlade iz preteklega tedna, da se v Sloveniji zgradi floto namenskih helikopterjev in ustrezno infrastrukturo za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, označila za prelomnega za slovensko zdravstvo.  

To pomeni nadgradnjo nujne medicinske pomoči in lahko skrajša čas prihoda pacientov v ustrezno bolnišnično oskrbo, kar bistveno izboljša možnost preživetja pri hudo bolnih in poškodovanih. 

Helikoptersko nujno medicinsko pomoč bo v prihodnje kot javno službo izvajala Policija, za kar je vlada ministrstvu za notranje zadeve že  zagotovila pravico do porabe s splošne proračunske rezervacije v višini približno osmih milijonov evrov, v kar so vključeni stroški za nakup dveh namenskih helikopterjev, stroški za vzpostavitev ustrezne infrastrukture in sredstva za šolanje pilotov in letalskih tehnikov. Ocenjena vrednost celotnega projekta znaša nekaj manj kot 50 milijonov evrov. 

Za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči bo vzpostavljena ustrezna infrastruktura najprej v dveh bazah, in sicer na Brniku in v Mariboru. Kot je pretekli teden po seji vlade dejal predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob, je v prihodnje sicer možno, da bomo bazo za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči zaradi boljše pokritosti celotnega ozemlja države vzpostavili tudi na Primorskem in v jugovzhodni Sloveniji.  

»Za začetek bosta dve bazi, vendar ne smemo pozabiti tudi na jugozahodni del – zagotoviti moramo pokritost države v celoti. A HNMP je le eden izmed ukrepov, predvideni so še drugi. V pristojnosti Ministrstva za zdravje je, da v sodelovanju s pristojnimi resorji vzpostavi celostno mrežo heliportov v bolnišnicah, kjer ti še ne obstajajo. In da se tudi na oddaljenih točkah na lokacijah satelitskih urgentnih centrov vzpostavi možnost varnega in kvalitetnega pristajanja. Treba je tudi centralizirati upravljanje medicinskega dela sistema helikopterskega reševanja ter uskladiti delovanja različnih medicinskih aktivnosti. A mislim, da smo začrtali dobro pot, ki ji bomo sledili, in verjamemo, da je to dan, na katerega smo lahko izjemno ponosni,« je to potrdil tudi Denis Kordež, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje. 

Mislim, da smo si začrtali dobro pot, ki ji bomo sledili, in verjamemo, da je to dan, na katerega smo lahko izjemno ponosni. 

Do vzpostavitve polnih zmogljivosti Policije bo naloge HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska, ki je to nalogo opravljala do sedaj. Izjema bo reševanje v gorah, ki ga bosta tudi v prihodnje skupaj izvajali slovenska policija in Slovenska vojska. Pri tem je minister Poklukar pozval tudi k razmisleku, »ali bomo to breme še vedno nosili vsi davkoplačevalci in ga delili z osebami, ki gredo v gore neopremljeni in jih potem rešujemo iz nemogočih situacij, s čimer posadke spravljajo v smrtno nevarne situacije.« 

Helikopterska nujna medicinska pomoč z namenskima helikopterjema bo po načrtih zaživela leta 2026.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo