Slovenija ima med vsemi državami članicami Evropske unije enega najvišjih deležev kmetijskih zemljišč na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, kar seveda močno zaznamuje domačo pridelavo hrane.

V Gibanju  Svoboda se zavedamo velikega pomena družinskih kmetij na višje ležečih predelih, ki s svojo dejavnostjo v zahtevnih pogojih ohranjajo obdelano krajino ter možnost kmetovanja tudi na strmih in težko dostopnih terenih.

Vlada z različnimi ukrepi izkazuje posluh za potrebe kmetijstva

Posluh vlade dr. Roberta Goloba za potrebe slovenskega kmetijstva je lani pripeljal do pomembne posodobitve modela točkovanja kmetijskih gospodarstev na območjih z omejenimi možnostmi (OMD) za kmetijsko dejavnost, in to na način, ki je bolj pravičen do kmetij na hribovitih območjih. Poleg tega so se tudi zvišala sredstva za plačila iz tega naslova.

Pomembna spodbuda v dobro domačih kmetov in kmetic pa prihaja tudi v teh dneh. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić in finančni minister Klemen Boštjančič sta namreč v sklepni fazi pogovorov o tem, da bodo v prvem vladnem paketu predlogov davčnih sprememb OMD plačila znova v celoti oproščena dohodnine za opravljanja osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti. Takšnemu ukrepu izrekamo enotno podporo tudi v poslanski skupini Svoboda.

Poslanska skupina pozdravlja prizadevanja kmetijskega in finančnega ministrstva

Poslanec Svobode in podpredsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Süč je namero pristojnih ministrstev pospremil z besedami: »Vesel sem, da sem lahko del ekipe, ki iz dneva v dan išče nove rešitve v dobro domačega kmetijstva in na čelu katere je ministrica Mateja Čalušić.« Temu pritrjuje poslanka Svobode Andreja Kert, ki je tudi predsednica odbora za finance: »Gre za izrazito pozitivno sporočilo kmetom in kmeticam. Izpostavila bi prispevek finančnega ministra, ki mora pri iskanju optimalne rešitve vendarle izhajati iz vloge varuha državne blagajne.«

V Gibanju Svoboda bomo tudi v prihodnje odločni zagovorniki kmetij na hribovitih in gorskih območjih, saj menimo, da mora biti izboljšanje njihovega položaja med prednostnimi nalogami kmetijske politike. Ravno te kmetije so namreč nosilke trajnostnega in okolju prijaznega kmetovanja. Obenem so tudi izjemna dodana vrednost v turistični ponudbi Slovenije.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo