V lanskem letu so bile številne slovenske občine prizadete zaradi uničujočih poplav. Deroča voda je prizadela mnoge domove in infrastrukturo. Ta naravna nesreča je ponovno pokazala, kako pomembna je nesebična pomoč in solidarnost v težkih časih. V trenutkih, ko narava pokaže svojo moč in ne izbira svojih žrtev, so ljudje tisti, ki lahko izbirajo, kako bodo pomagali drug drugemu.

Minister za obrambo in kandidat za evropskega poslanca Marjan Šarec je skupaj s kandidatko za evropsko poslanko Janjo Sluga obiskal prizadete občine v Spodnji Savinski dolini in občine na Koroškem. Ob obisku sta se srečala s predstavniki civilne zaščite, prostovoljnimi gasilci in lokalnimi oblastmi, s katerimi so razpravljali o poteku popoplavne sanacije. Marjan Šarec in Janja Sluga sta izpostavila pomen skupnostnega duha in solidarnosti, ki sta v teh težkih časih prišla do izraza. Prostovoljni gasilci in številni drugi posamezniki so pokazali izjemno požrtvovalnost, ko so pomagali reševati ljudi in premoženje ter sodelovali pri čiščenju in obnovi.

Nesebična pomoč posameznikov je le ena plat zgodbe. Druga plat je hitra in učinkovita državna pomoč, ki jo je omogočila vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba. Vlada je hitro priskočila na pomoč in zagotovila nujna sredstva za popoplavno sanacijo. Med pomembnejšimi projekti, ki so bili izvedeni, je izgradnja novega vodovoda na relaciji Prevalje – Ravne na Koroškem, ki je ključen za oskrbo prebivalcev s pitno vodo. Poleg tega je bila organizirana tudi finančna in logistična podpora za obnovo infrastrukture in pomoč prebivalcem pri ponovnem vzpostavljanju normalnega življenja.

Obisk ministra Šarca in kandidatke Sluga je bil tudi priložnost za izmenjavo dobrih praks in oceno nadaljnjih potreb za obnovo prizadetih območij. Skupaj s predstavniki lokalnih skupnosti so preučili napredek in določili ključne prioritete za prihodnost. V teh razpravah je bilo jasno, da brez tesnega sodelovanja med državo in lokalnimi skupnostmi sanacija ne bi bila tako uspešna.

Marjan Šarec je povedal: »V času poplav smo bili priča izjemni moči skupnosti, kjer so se ljudje združili, da bi pomagali drug drugemu. Prostovoljni gasilci, civilna zaščita, lokalni prebivalci in državne institucije so združili moči v boju proti posledicam naravne katastrofe. Ta dvojnost – nesebična prizadevanja posameznikov na eni strani in učinkovita državna pomoč na drugi strani – je pokazala, kako lahko skupaj premagamo še tako velike izzive.«

Prostovoljni gasilci, civilna zaščita, lokalni prebivalci in državne institucije so združili moči v boju proti posledicam naravne katastrofe. Ta dvojnost – nesebična prizadevanja posameznikov na eni strani in učinkovita državna pomoč na drugi strani – je pokazala, kako lahko skupaj premagamo še tako velike izzive.

Kandidatka za evropsko poslanko Janja Sluga pa je zbranim sporočila: »Te izkušnje nas opominjajo na pomembnost solidarnosti in sodelovanja. V težkih časih ne gre le za preživetje, temveč tudi za krepitev vezi med ljudmi, za občutek pripadnosti in skupnega cilja. Ko narava udari, smo ljudje tisti, ki lahko izberemo, kako bomo odgovorili – in v teh poplavah smo izbrali pomoč, podporo in skupnost.«

Te izkušnje nas opominjajo na pomembnost solidarnosti in sodelovanja. V težkih časih ne gre le za preživetje, temveč tudi za krepitev vezi med ljudmi, za občutek pripadnosti in skupnega cilja.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo