Poslanica predsednika vlade dr. Roberta Goloba ob 25. juniju, dnevu državnosti.

Spoštovane državljanke in državljani, cenjeni rojaki v zamejstvu in po svetu

Mineva 33 let, odkar smo se namenili iti po poti državnosti. Naredili smo korak, ki ni bil brez tveganja, a bili smo pogumni in odločeni, da želimo živeti drugače. V svobodni družbi, ki bo temeljila na človekovih pravicah, vladavini prava, predvsem pa na solidarnosti in medsebojnem spoštovanju.

Vse, kar smo v tem času dosegli kot posamezniki, kot narod in kot država, se prepleta v uspešno zgodbo.

Praznujmo ponosno. Vse, kar smo v tem času dosegli kot posamezniki, kot narod in kot država, se prepleta v uspešno zgodbo. Naš ugled v mednarodni skupnosti raste, kar dokazujeta nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN ter vloga naše države pri mirovnih prizadevanjih v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Prepoznavni smo tudi po svoji zavezanosti trajnostnemu razvoju, ohranjanju narave in turistični odličnosti.

Življenje v Sloveniji je varno. Smo družba znanja, tuje naložbe z visoko dodano vrednostjo se vrstijo. Gospodarska rast je stabilna, raven inflacije smo uspešno spustili pod povprečje EU, brezposelnost pa je na zgodovinsko nizki ravni. V času te vlade sta se dvignili tudi pokojnina in minimalna plača.

Življenje v Sloveniji je varno. Smo družba znanja, tuje naložbe z visoko dodano vrednostjo se vrstijo.

A država niso le številke – gradimo jo ljudje. V tem času smo zrasli tudi kot družba. Naši športniki s svojimi dosežki žanjejo občudovanje vsega sveta. Slovenski umetniki bogatijo našo kulturo z vrhunskimi stvaritvami, znanstveniki pa s svojim znanjem doma in po svetu pomembno prispevajo k razvoju na številnih področjih raziskovanja.

Čeprav po številu prebivalcev nismo velika država, vedno znova dokazujemo, da lahko tekmujemo z velikimi, izjemnimi vizijami. In vedno lahko sežemo še više. Da, tudi v vesolje. Pred tednom dni je Slovenija postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije. Našim podjetjem in raziskovalnim ustanovam so se s tem odprla nova prostranstva mednarodnega sodelovanja, Slovenija pa bo svoj pečat odslej pustila tudi onkraj našega planeta.

Ob državnem prazniku, dnevu državnosti, vam želim predvsem miru in blaginje. Uspehi, ki plemenitijo našo državo, pa naj nam služijo kot navdih za vse, kar lahko dosežemo skupaj.

Vse to me navdaja s ponosom in zavedanjem, da smo skupnost, ki se ne boji izzivov. Leta 1991 smo se odločili za pot samostojnosti in bodimo ponosni na to, kar smo dosegli. Naj bo ta dan simbol našega skupnega navdušenja nad ustvarjanjem priložnosti in sprejemanjem modrih odločitev za boljši svet. Ob državnem prazniku, dnevu državnosti, vam želim predvsem miru in blaginje. Uspehi, ki plemenitijo našo državo, pa naj nam služijo kot navdih za vse, kar lahko dosežemo skupaj.

Srečno, Slovenija, in lepo praznuj!

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo