Veseli me, da smo danes večinsko izglasovali resolucijo o pravici do splava, katere podpisnica sem bila tudi sama. Živimo v 21. stoletju, a še vedno doživljamo posege v temeljne človekove pravice, o katerih se sploh ne bi smeli pogovarjati, ker bi morale biti že zdavnaj samoumevne. Morda bi si lahko mislili, da pravica do splava v tem stoletju vsaj v Evropski uniji ni (več) omejevana ali ogrožena, toda na žalost je realnost drugačna. V več državah članicah Evropske unije še vedno obstajajo zakonske omejitve ali celo prepovedi opravljanja splava, kar je nedopustno, meni osebno, kot ženski, pa tudi nepredstavljivo. Kakršenkoli odvzem pravice do splava je odvzem osnovnih človekovih pravic.  

Živimo v 21. stoletju, a še vedno doživljamo posege v temeljne človekove pravice, o katerih se sploh ne bi smeli pogovarjati, ker bi morale biti že zdavnaj samoumevne.

Naša liberalna demokracija temelji na odgovornosti posameznice in posameznika, kar pomeni tudi uveljavljanje reproduktivne avtonomije. Sami se lahko odločamo, kdaj in kako bomo imeli otroke, ta pravica ne bi smela biti kratena nikjer, nikoli in nikomur. Prav zaradi poskusov omejevanja, kriminalizacije ali prepovedi splava pa moramo to pravico vključiti v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah, ki bo na ravni Unije ženskam omogočala dodatno pravno zaščito za njihove, človekove pravice.  

Odločitev posameznice za splav je vedno zelo težka, najtežja odločitev, ki jo mora, če jo mora, ženska sprejeti. Verjemite.

Odločitev posameznice za splav je vedno zelo težka, najtežja odločitev, ki jo mora, če jo mora, ženska sprejeti. Verjemite. Gre za zelo težko tako fizično kot psihično preizkušnjo, o kateri ne bi smeli odločati drugi. Seveda morajo države stremeti k ukrepom, ki bi ustvarili pogoje zagotavljanja ustrezne pomoči v takšnih trenutkih. Toda zakonske prepovedi ali odloki države, kot je tisti na Madžarskem, ko morajo ženske pred splavom poslušati srčni utrip ploda, splavov ne preprečuje, temveč zgolj (še bolj) otežuje, kar predvsem škodljivo vpliva na ženske v bolj ranljivih socialnih razredih ter jih nedopustno spravlja v položaj, kjer je lahko njihovo zdravje ogroženo.  

Z zapisom pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah to lahko preprečimo in iskreno si želim, da nam to tudi uspe!

Lahko smo ponosni, da ima Slovenija to pravico zapisano v ustavi že dlje časa, dostop do splava pa je omogočen. Zagotovitve teh osnovnih pravic žensk v nekaterih drugih članicah namreč (še vedno) ni, hkrati pa si vse več konservativnih političnih strank te pravice prizadeva omejiti. Njihovi argumenti, s katerimi stališča do splava povezujejo z varovanjem življenja od početja do naravne smrti, so nesprejemljivi in nazadnjaški. Paradoksalno je, da se nasprotniki splava pri svojem prepričanju o varovanju pravice do življenja ne ozirajo na pravice do življenja žensk, ki jih takšna prepoved postavlja v (včasih tudi življenjsko) nevarnost. Gre za povsem sprevržen ideološki boj, ki v demokratični družbi nima mesta, še manj pa v skupnosti, kot je Evropska unija.  

Z zapisom pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah to lahko preprečimo in iskreno si želim, da nam to tudi uspe! 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo