Spoštovane državljanke in državljani, Slovenke in Slovenci doma, v zamejstvu in po svetu,

naš narod je v svoji zgodovini že nekajkrat dokazal, da zna slediti klicu svobodomiselnosti. Vemo, bili so trenutki, ko je bilo treba dvigniti glavo in jasno pokazati, da smo proti vsakršnemu zatiranju in nepravičnosti. Tako je bilo med drugo svetovno vojno, ko so za nas napočili najtežji časi in nas je okupator želel izbrisati in uničiti kot narod. To so bili časi, ko je Osvobodilna fronta v ljudeh krepila pogum, ponos in samozavest, da smo se z bojem osvobodili in združili.

Dan upora proti okupatorju naj bo zato priložnost za vse nas, da se znova spomnimo teh prelomnih zgodovinskih odločitev.

Dan upora proti okupatorju naj bo zato priložnost za vse nas, da se znova spomnimo teh prelomnih zgodovinskih odločitev. Narodna zavednost, odločnost, celo neustrašnost naših prednikov so tisti stebri, na katerih danes stoji naša suverena država.

A sporočilo dneva upora ni nekaj, kar prihaja iz preteklosti, da bi nas zgolj opozarjalo in ozaveščalo. Ne. Tudi v resničnosti 21. stoletja se vsakdo med nami srečuje s takimi ali drugačnimi sencami, ki se po tihem plazijo pod krinkami interesov, da bi nam zastrle sonce svobode.

Žal je tako, da nasprotnik ni vedno sovražna vojska, zlasti v današnjih časih so to pogosto ideje. Take, ki v ljudeh spodbujajo najplitkejša čustva in počasi razjedajo družbeno tkivo. Gre za pojave, na katere se je vredno odzvati, če ne z dejanji, pa vsaj s prezirom. Da, tudi to je upor.

Dediščina prednikov nas uči, da sta v času takih izzivov ključna naša enotnost in zavedanje, da je pomemben del naše skupnosti prav vsak posameznik.

Celo Evropa, ki se je po drugi svetovni vojni jasno odpovedala nasilju in spreminjanju meja, je v zadnjih letih postala tarča teh nevidnih sil. Nasprotnikov družbenega napredka, ki si s spodkopavanjem naših temeljnih vrednot želijo vnovič obuditi zamere med narodi, državami in posamezniki. Z osrednjim ciljem načeti našo povezanost in zavezanost demokraciji in človekovim pravicam ter zaustaviti naš napredek v družbo blaginje.

Dediščina prednikov nas uči, da sta v času takih izzivov ključna naša enotnost in zavedanje, da je pomemben del naše skupnosti prav vsak posameznik. Medsebojno spoštovanje ter upoštevanje razlik morata ostati naši osnovni načeli, če želimo živeti v miru in graditi prihodnost. Tako, v kateri se posamezniku ni treba bati za osnovno preživetje ali morda celo za življenje.

Zato naj bo ta dan priložnost, da obnovimo svojo zavezanost vrednotam svobode, solidarnosti in mirnega sožitja.

Iskrene čestitke ob dnevu upora proti okupatorju.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo