Po odločnem ZA volivk in volivcev, ki so na referendumu 27. novembra izrazili jasno podporo reorganizaciji vlade, bomo z zaslišanji ministrskih kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori ...

Po odločnem ZA volivk in volivcev, ki so na referendumu 27. novembra izrazili jasno podporo reorganizaciji vlade, bomo z zaslišanji ministrskih kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori že jutri korak bliže še učinkovitejši vladni ekipi. Ta se bo lahko še bolj intenzivno in fokusirano lotila reševanja izzivov, ki so bili v zadnjih letih in desetletjih zanemarjeni. Vlade, ki so bile organizirane na način, kakršnega smo poznali doslej, jim niso bile kos. Zato je čas za spremembe in napredek.

Tri nova ministrstva

Reorganizacija vlade poleg preoblikovanj nekaterih obstoječih vključuje tudi ustanovitev treh novih ministrstev:

 • Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo
 • Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije
 • Ministrstvo za solidarno prihodnost
Učinkovito reševanje ključnih izzivov

Nova ministrstva se bodo ukvarjala in pripravljala rešitve za največje izzive sodobnega časa, ki jim nobena vlada doslej žal ni namenjala dovolj pozornosti. To so:

 • Blaženje posledic podnebnih sprememb in njihovo preprečevanje. Da podnebne spremembe niso nekaj abstraktnega, temveč so del naše realnosti, nas vse pogosteje opominjajo požari, poplave in vremenske ujme.
 • Povečanje energetske samozadostnosti. Kako zelo je to pomembno, se je pokazalo ob agresiji Rusije na Ukrajino, kar je še poglobilo energetsko krizo in draginjo. V luči zajezitve podnebnih sprememb je treba poskrbeti tudi za učinkovitejše izkoriščanje obnovljivih virov energije.
 • Zagotovitev dostopnih stanovanj. Cene nepremičnin, predvsem v urbanih okoljih, so vse višje in mnogi, tudi tisti s solidnimi in stabilnimi prihodki, si jih preprosto ne morejo več privoščiti. To velja tako za nakup kot najem nepremičnin. Cilj je gradnja večjega števila neprofitnih stanovanj in tudi stanovanj, ki jih bo mogoče odkupiti z najemnino,
 • Ureditev področja dolgotrajne oskrbe. Dolgotrajna oskrba mora v prvi vrsti zadovoljiti potrebe starejših in jim omogočiti kakovostno starost v okolju, ki jim najbolj ustreza. Zato je treba vzpostaviti učinkovit sistem dolgotrajne oskrbe po meri uporabnikov in zakonsko urediti tudi možnost neinstitucionalnih oblik dolgotrajne oskrbe. Te bi razbremenile institucije in zadovoljile potrebe vseh starejših, ki sicer lahko bivajo sami, a potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih.
 • Spodbujanje znanosti in inovacij. Oboje je nujno za razvojni preboj Slovenije. Za uresničevanje vseh zastavljenih ciljev zelenega prehoda, samooskrbe in delovnih mest z višjo dodano vrednostjo potrebujemo visoko izobražene in inovativne kadre.
Zaslišanja ministrskih kandidatov

V četrtek, 12. januarja, in v petek, 13. januarja, se bodo kandidati, ki bodo zasedli ministrske položaje bodisi na novoustanovljenih bodisi na preoblikovanih ministrstvih, predstavili pred pristojnimi odbori v državnem zboru. Listo vseh ministrskih kandidatov pa bodo poslanci potrjevali na januarski redni seji državnega zbora, predvidoma 24. januarja. V nadaljevanju prilagamo tudi razpored predstavitev ministrskih kandidatov.

Četrtek, 12. januar

 • Darjo Felda, kandidat za ministra za vzgojo in izobraževanje (Gibanje Svoboda)
 • Alenka Bratušek, kandidatka za ministrico za infrastrukturo (Gibanje Svoboda)
 • Igor Papič, kandidat za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije (Gibanje Svoboda)
 • Uroš Brežan, kandidat za ministra za naravne vire in prostor (Gibanje Svoboda)
 • Emilija Stojmenova Duh, kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo (Gibanje Svoboda)

Petek, 13. januar

 • Simon Maljevac, kandidat za ministra za solidarno prihodnost (Levica)
 • Aleksander Jevšek, kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj (SD)
 • Matjaž Han, kandidat za ministra za gospodarstvo, turizem in šport (SD)
 • Bojan Kumer, kandidat za ministra za okolje, podnebje in energijo (Gibanje Svoboda)

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo