Z današnjo preobrazbo vlade se bo razširjena ministrska ekipa po 8 mesecih trdega dela še lažje in hitreje odzivala na strateške izzive prihodnosti. Ker je pred nami leto reform, leto, ko bomo ...

Z današnjo preobrazbo vlade se bo razširjena ministrska ekipa po 8 mesecih trdega dela še lažje in hitreje odzivala na strateške izzive prihodnosti. Ker je pred nami leto reform, leto, ko bomo Slovenijo modernizirali, so vitka in odzivna ministrstva ključna.

Po odločnem ZA volivk in volivcev, ki so na referendumu 27. novembra izrazili jasno podporo reorganizaciji vlade, sedaj končno dobivamo razširjeno ministrsko ekipo. Ta se bo lahko še bolj intenzivno in fokusirano lotila reševanja izzivov, ki so bili v zadnjih letih in desetletjih zanemarjeni. Vlade, ki so bile organizirane na način, kakršnega smo poznali doslej, jim niso bile kos. Čas je za spremembe in napredek. Smo v letu reform, ko bomo Slovenijo po dolgotrajni stagnaciji končno modernizirali in vrnili na pot razvoja.

Poslanec Svobode mag. Dean Premik: »Ljudje so na referendumu odločili, da je razmišljanje predsednika vlade, kako naj bo organizirana vlada očitno pravilno. Taka organizacija vlade torej je po volji ljudstva

Tri nova ministrstva

Lucija Tacer: »Kdor hoče, temu ni nič težko, kdor noče, temu vse. Lahko je govoriti, kako se nič ne da. Težje je predlagati reorganizacijo, dobiti ideje in jih uresničiti ter tako doseči pozitivne spremembe. Predsednik vlade je to storil, za to ima mandat in odgovornost

Reorganizacija vlade poleg preoblikovanj nekaterih obstoječih vključuje tudi ustanovitev treh novih ministrstev:

 • Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo
 • Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije
 • Ministrstvo za solidarno prihodnost
Učinkovito reševanje ključnih izzivov

Nova ministrstva se bodo ukvarjala in pripravljala rešitve za največje izzive sodobnega časa, ki jim nobena vlada doslej žal ni namenjala dovolj pozornosti. To so:

 • Blaženje posledic podnebnih sprememb in njihovo preprečevanje. Da podnebne spremembe niso nekaj abstraktnega, temveč so del naše realnosti, nas vse pogosteje opominjajo požari, poplave in vremenske ujme.
 • Povečanje energetske samozadostnosti. Kako zelo je to pomembno, se je pokazalo ob agresiji Rusije na Ukrajino, kar je še poglobilo energetsko krizo in draginjo. V luči zajezitve podnebnih sprememb je treba poskrbeti tudi za učinkovitejše izkoriščanje obnovljivih virov energije.
 • Zagotovitev dostopnih stanovanj. Cene nepremičnin, predvsem v urbanih okoljih, so vse višje in mnogi, tudi tisti s solidnimi in stabilnimi prihodki, si jih preprosto ne morejo več privoščiti. To velja tako za nakup kot najem nepremičnin. Cilj je gradnja večjega števila neprofitnih stanovanj in tudi stanovanj, ki jih bo mogoče odkupiti z najemnino.
 • Ureditev področja dolgotrajne oskrbe. Dolgotrajna oskrba mora v prvi vrsti zadovoljiti potrebe starejših in jim omogočiti kakovostno starost v okolju, ki jim najbolj ustreza. Zato je treba vzpostaviti učinkovit sistem dolgotrajne oskrbe po meri uporabnikov in zakonsko urediti tudi možnost neinstitucionalnih oblik dolgotrajne oskrbe. Te bi razbremenile institucije in zadovoljile potrebe vseh starejših, ki sicer lahko bivajo sami, a potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih.
 • Spodbujanje znanosti in inovacij. Oboje je nujno za razvojni preboj Slovenije. Za uresničevanje vseh zastavljenih ciljev zelenega prehoda, samooskrbe in delovnih mest z višjo dodano vrednostjo potrebujemo visoko izobražene in inovativne kadre.

Nove ministrice oziroma ministri, ki bodo zasedli ministrske položaje bodisi na preoblikovanih bodisi na novoustanovljenih ministrstvih so naslednji:

 • Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje (Gibanje Svoboda)
 • Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo (Gibanje Svoboda)
 • Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije (Gibanje Svoboda)
 • Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor (Gibanje Svoboda)
 • Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo (Gibanje Svoboda)
 • Bojan Kumer,  minister za okolje, podnebje in energijo (Gibanje Svoboda)
 • Simon Maljevac,  minister za solidarno prihodnost (Levica)
 • Aleksander Jevšek,  minister za kohezijo in regionalni razvoj (SD)
 • Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport (SD)

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo