Poslanske skupine skupine Svoboda, SDS, SD in NSi so danes vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (JEK 2).

Poslanske skupine skupine Svoboda, SDS, SD in NSi so danes vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (JEK 2).

 

»S skupnim oblikovanjem referendumskega vprašanja smo dali pomembno sporočilo, da je projekt JEK 2 strateški projekt države, ki presega stranke, eno vlado in en politični mandat. Kot smo se zavezali v koalicijski pogodbi, bodo lahko državljanke in državljani o tem odločali na referendumu, ki bo predvidoma izpeljan že letos. Jedrska energija v kombinaciji z ostalimi obnovljivimi viri lahko Sloveniji zagotovi dolgoročno stabilno oskrbo z električno energijo, ključno vlogo pa ima tudi pri uresničevanju podnebnih ciljev,« je vložitev predloga pozdravil predsednik vlade in Svobode dr. Robert Golob, ki je že v začetku leta sklical politični vrh o teh vprašanjih

Na tem posvetu smo se dogovorili, da skupaj oblikujemo referendumsko vprašanje, o katerem bodo lahko ljudje odločali. S kolegi iz koalicije ter opozicije in v sodelovanju s Kabinetom predsednika vlade smo tako v zadnjih tednih intenzivno sodelovali in usklajevali vsebino za referendumsko odločanje. Danes smo usklajen predlog za posvetovalni referendum tudi vložili.

»Pristop na tem področju bo skupen. Ocenjujemo, da gre za projekt celotne države in več generacij in tukaj ni prostora za leve in desne,« je ob tem poudarila poslanka Svoboda in predsednica parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Nataša Avšič Bogovič.

Datum posvetovalnega sicer še ni določen, a dogovorili smo se, da bo to predvidoma v drugi polovici letošnjega novembra.

O tem je že predsednik vlade dr. Golob že januarja letos pojasnil: »Eden od razlogov, zakaj je smiselno izpeljati referendum v tem letu, je, da s tem omogočimo pospešitev določenih postopkov, predvsem umeščanja v prostor.« Prav tako pa potrditev na posvetovalnem referendumu, kot je še dejal takrat, daje zeleno luč investitorju, da nadaljuje z vsemi pripravljalnimi aktivnostmi pred dokončno investicijsko odločitvijo, ki je predvidena v letu 2027 oziroma 2028.

Referendumsko vprašanje bi se glasilo glasilo: »Ali podpirate izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji?«

Referendumsko odločanje mora namreč po našem mnenju vključevati tako jedrsko energijo kot druge nizkoogljične vire – ki bodo lahko skupaj Sloveniji v prihodnosti zagotovili stabilno oskrbo z električno energijo.

Slovenija je država s 40 letno pozitivno izkušnjo pri uporabi jedrske energije, zato se tudi vlada zaveda strateškega pomena tega vira.

Videli smo, kako energetska kriza ne prizanaša nobeni državi, zato je  vlada dr. Roberta Goloba že v letu 2022 ter tudi lani sprejela številne ukrepe za brzdanje energetske draginje – vključno z regulacijo cen za gospodinjstva. Takšne krize nam kažejo, kako pomembno je, da imamo stabilne domače vire energije.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo