Hitro in učinkovito ukrepanje po neurjih je ključno, zato se je vlada po neurjih, ki so v zadnjih tednih in dneh povzročila ogromno škode po vsej državi.

Hitro in učinkovito ukrepanje po neurjih je ključno, zato se je vlada po neurjih, ki so v zadnjih tednih in dneh povzročila ogromno škode po vsej državi, odzvala takoj, tako z zagotavljanjem pomoči na terenu kot tudi s pripravo ukrepov za čimprejšnjo sanacijo posledic neurij. Kaj konkretno bodo spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč prinesle, so predstavniki ministrstev za naravne vire in prostor, obrambo in kmetijstvo danes predstavili občinskim združenjem. 

Hitreje do sredstev za nujne sanacije

»Spremembe zakona bodo omogočile, da hudo prizadeta območja čim hitreje pridejo do denarnih sredstev za nujne sanacije,« je glavni namen zakonodajnih sprememb, ki jih pripravljajo, predstavil državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir

Ključna rešitev predlaganih sprememb je uvedba predhodne delne ocene škode in predhodnega delnega programa odprave posledic naravnih nesreč, s tem bo do 20 odstotkov ocenjene škode občinam mogoče izplačati vnaprej

Pomembno je tudi, da bodo ukrepi novele, ki jo bo vlada obravnavala že na prvi seji po počitnicah, državnemu zboru pa predlagala obravnavo po nujnem postopku, veljali retroaktivno. »Ukrepi bodo veljali za vse naravne nesreče, ki so se zgodile od 1. januarja letos. Tako vsem, ki so se jim te nezgode pripetile, zagotavljamo enakopravno obravnavo,« je še poudaril državni sekretar Skočir. 

Zakonodajo spreminjamo v dobro ljudi

»Zakonodaja je namenjena ljudem, zato jo spreminjamo skupaj s predstavniki občin. Z njimi teče zelo dober dialog,« pa je po srečanju povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. 

 Po vseh neurjih želimo v sistemu spremeniti tisto, kar do zdaj ni bilo v redu, pravi: »Desetletja se sprašujemo, zakaj država potrebuje toliko časa, da denar, ki ni pomoč, ampak njena obveznost, nakaže tistim, ki sredstva potrebujejo. Desetletja se ni premaknilo nič, do zdaj.«

Takojšnja pomoč države lokalnim skupnostim je odločilnega pomena, pravi in poudarja, da »je treba tam, kjer nas pri tem ovira sedanja zakonodaja, to pač spremenili v dobro ljudi«.

Nekatere stvari pa je vlada že korenito spremenila. Intervencijske stroške država povrne zelo hitro. Proces teče dobro, kmalu bo objavljen poziv za tretji paket za povrnitev stroškov, pri čemer bodo s pomočjo občin zbrali podatke. Tudi akontacija sredstev za najnujnejšo sanacijo bo mogoča v zelo kratkem času. Uporabili so tudi sistem, ki so ga vpeljali lani ob požaru na Krasu. Tako bodo tudi vsa gasilska društva, ki sodelujejo v teh intervencijah, dobila povrnjene upravičene stroške.

Predlagane rešitve so podprli tudi predstavniki občinskih združenj, med njimi tudi podpredsednik Združenja mestnih občin Slovenije Samo Turel, sicer župan Mestne občine Nova Gorica, ki prihaja iz vrst Gibanja Svoboda. Tudi sam je poudaril, da je »škoda naravnih nesreč velika in zahteva takojšnje ukrepanje«.

Državna pomoč tudi kmetom, ki so utrpeli hudo škodo

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darij Krajčič pa si je danes ogledal škodo, ki so jo julijska neurja povzročila v Vojniku. Država bo tistim, ki jim je neurje uničilo praktično celoten pridelek, priskočila na pomoč po sistemu de minimis, je dejal in spomnil, da se je vlada lotila zakonskih sprememb, ki bodo pod določenimi pogoji državno pomoč omogočile tudi v primeru škode, ki jo je bilo mogoče vnaprej zavarovati: »Doslej je veljalo, da pri škodi na kulturah, ki jih je mogoče zavarovati, država ni intervenirala. To zdaj spreminjamo, ampak ne na način, da bomo povrnili vso škodo, temveč samo največjo.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo