Vlada dr. Roberta Goloba je na današnji seji potrdila nujne ukrepe za hitro pomoč prizadetim v katastrofalnih poplavah.

Vlada dr. Roberta Goloba je na današnji seji potrdila nujne ukrepe za hitro pomoč prizadetim v katastrofalnih poplavah. Že pred tem se je sešel Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi in sprejeta je bila pomembna odločitev – politika bo skupaj in enotno poskrbela, da bo pomoč čimprej prišla do ljudi. Razmere na terenu pa sta si danes ogledala minister za obrambo Marjan Šarec in notranji minister Boštjan Poklukar.

10 milijonov evrov humanitarne pomoči

Vlada je na današnji seji prebivalcem na prizadetih območjih namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči. Sredstva bosta razdeljevala Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas – vsaka od teh dveh organizacij bo prejela 5 milijonov evrov. Da bodo ljudje lahko hitreje izvedli sanacije, pa bodo z odredbo poveljnika civilne zaščite v času intervencije po poplavah lahko trgovine z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo odprte tudi ob nedeljah in praznikih.

Spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč že potrjene na vladi

»Pohitrili bomo dodelitev sredstev v obliki akontacije, ki bo možna še pred sprejemom končne ocene škode in končnega programa odprave nastalih posledic,« je po seji dejal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Vlada je namreč že danes sprejela nujne spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki bodo omogočile, da bodo lokalne skupnosti čimprej dobile sredstva za najnujnejše sanacije. Spremembe tako uvajajo možnost izplačila akontativnih sredstev prizadetim občinam za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov do višine 20 odstotkov predhodno ocenjene škode (kar bo veljalo za vse naravne nesreče od 1. januarja letos), pa tudi pomoč kmetom, ki so utrpeli najhujšo, 100-odstotno škodo, po načelu »de minimis«.

Državni zbor bo omenjene spremembe potrjeval že prihodnji teden.

Politika enotna: ljudem bomo pomagali skupaj

»Danes smo vsi politiki ugotovili, da ni čas za iskanje razlik med nami, še manj za iskanje, kdo je kriv za karkoli iz preteklosti. Vsi politiki smo izkazali enotnost v tem, da želimo delovati skupaj in z enim samim ciljem. Zato, da si bodo prebivalci in prebivalke po tej nesreči hitreje opomogli. In jaz si želim, da bo ta politična enotnost trajala čim dlje in ne le za čas intervencije in nesreče,« pa je po seji Sveta za nacionalno varnost povedal predsednik vlade dr. Robert Golob.

Slovenija se, tako je še dejal, sooča z najhujšo naravno ujmo v njeni novejši zgodovini. Škoda bo nepredstavljiva, prizadeti sta praktično dve tretjini države.

Ministra Šarec in Poklukar sta si ogledala razmere na terenu

»Situacija v Savinjski dolini je poleg Črne na Koroškem ena zahtevnejših. Slovenski vojski se je uspelo prebiti v Črno, peš se prebijajo tudi v Luče. Pogoji so res zahtevni. Število pripadnikov Slovenske vojske na terenu smo še povečali – zdaj je 600 vojakov na terenu ali v pripravljenosti. Vojska v Črni na Koroškem pomaga pri dostavi hrane in ostalih nalogah in bo tu ostala, dokler bo to treba,« je ob ogledu razmer v Savinjski dolini in Črni na Koroškem dejal minister za obrambo Marjan Šarec.

Da bo škoda ogromna, je poudaril, a dodal, da bo treba počakati na znižanje vodostaja, šele potem bo mogoče pregledati mostove in ceste ter ugotoviti, kakšna je dejanska škoda in kje se bo dalo hitro vzpostaviti prevoznost.

Danes je vlada na seji sprejela sklep za mednarodno reševalno pomoč, in sicer za sredstva, ki jih ne bo mogoče zagotoviti v zadostnem številu pri nas, je pojasnil. »Najbolj potrebna bo mehanizacija, tovornjaki, tudi mostovi. Vsa pomoč iz tujine bo razporejena tako, da bo čim bolj optimalno,« je še dodal.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa si je dopoldne ogledal razmere v Škofji Loki, kjer mu je poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid predstavil stanje in potek aktivnosti ter pohvalil delo policije. Policija varuje premoženje ljudi, ki so zaradi poplav zapustili svoje domove ter skrbi za zapore cest in dostope do poplavnih območij. Popoldne je bil v Savinjski dolini in se seznanil z aktivnostmi helikopterskih posadk, ki so že od jutranjih ur pomagale ljudem na najbolj prizadetih območjih. Večina njihovih aktivnosti je bila danes povezana z dostavo hrane in drugega materiala na območja, kjer so onemogočene cestne povezave.

V Svobodi pozdravljamo hitro ukrepanje vlade ob letošnjih naravnih nesrečah

V Gibanju Svoboda pozorno in tudi z zaskrbljenostjo spremljamo razmere po Sloveniji, ki so jo – po številnih neurjih v minulih tednih – prizadeli še obilno deževje in katastrofalne poplave. Ob tem izrekamo iskreno zahvalo vsem intervencijskim ekipam – civilni zaščiti, gasilcem, policistom, Slovenski vojski in prostovoljcem, ki na terenu kljub težkim razmeram požrtvovalno pomagajo pri reševanju, preprečujejo najhujše in odpravljajo nastalo škodo.

V Svobodi pozdravljamo hitro ukrepanje vlade in zavzemali se bomo, da bo državni zbor vse zakonske spremembe na področju odprave posledic naravnih nesreč, ki bodo poslane v parlamentarni postopek, sprejel v najkrajšem možnem času.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo