Potem ko je državni svet izglasoval veto na vladni noveli zakonov o delovnih razmerjih in o tujcih, je pričakovano državni zbor s koalicijsko podporo znova prižgal zeleno luč tema odmevnima zakonoma.

Potem ko je državni svet izglasoval veto na vladni noveli zakonov o delovnih razmerjih in o tujcih, je pričakovano državni zbor s koalicijsko podporo znova prižgal zeleno luč tema odmevnima zakonoma.

Boljše varstvo sindikalnih zaupnikov in varovanje žrtev družinskega nasilja

Novela zakona o delovnih razmerjih oziroma t. i. mala delavska ustava prinaša pet dni oskrbovalskega dopusta, pravico do predlaganja boljših delovnih pogojev in subsidirano odgovornost naročnikov v gradbenem sektorju. Gre za spremembe, ki jih nalagajo evropske direktive. V novelo so vključeni še pravica do izpodbijanja oziroma pisne obrazložitve opozorila pred odpovedjo in boljše plačilo za agencijske delavce na čakanju na delo, pravica do odklopa, ki se nanaša na možnost, da delodajalec v prostem času ne moti zaposlenih, boljše varstvo sindikalnih zaupnikov ter varovanje žrtev družinskega nasilja. Vlada dr. Roberta Goloba se je z zakonodajnim urejanjem področja delovnih razmerij znova potrudila razumeti tako delodajalce kot sindikate.

Poslanec Svobode mag. Darko Krajnc: »Vsaka od obeh strani socialnega dialoga ima na marsikatero vprašanje drugačen, a kljub temu – v to sem prepričan – dobronameren odgovor. Zato je še toliko bolj razumljivo, da je pri določenih vprašanjih težko najti skupni imenovalec.«

Integracija tujcev v interesu vsake družbe – tudi naše

Novela zakona o tujcih pa uvaja spremembe pri pogoju znanja slovenskega jezika v postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav. Pogoj znanja jezika na vstopni ravni A1 se po novem nadomešča z znanjem na t. i. preživetveni ravni, ki omogoča temeljno sporazumevanje v slovenskem jeziku. Prav tako novela krajša pridobitev pravice združevanja z družino na obdobje enega leta. Vključevanje tujcev v družbo, njihova integracija, je nekaj, kar je v interesu vsake družbe – tudi naše. Slovenija potrebuje tujo delovno silo. Popolno zanikanje dejstev glede migracij in realne situacije na terenu ni nekaj, kar nam bo omogočilo doseganje pozitivnih rezultatov na tem področju.

Poslanec Svobode Teodor Uranič: »Populistična in skrajnja stališča do vprašanja migracij in integracije so sicer lahko na prvi pogled všečna in morebiti prinašajo nekaj političnih točk, vendar so neodgovorna do te države, do državljank in državljanov.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo