Predsednik vlade dr. Robert Golob na novinarski konferenci po današnjem koalicijskem vrhu.  

Predsednik vlade dr. Robert Golob na novinarski konferenci po današnjem koalicijskem vrhu.  

»Ta koalicija ne samo, da ostaja enotna in trdna. Ta koalicija ostaja edini branik, ki ga imamo pred tem, da spet zdrsnemo v stanje, ki si ga ne želimo. Želimo živeti v odprti, demokratični družbi in v pravni državi. To je tudi najpomembnejša zmaga te koalicije po volitvah – da smo se končno vrnili v normalno stanje, kjer je spoštljiv dialog tisti, ki prinaša boljše rešitve,« je danes na novinarski konferenci po končanem koalicijskem vrhu povedal predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob.  

Kot je pojasnil, je triurni sestanek potekal konstruktivno, s spoštljivim dialogom, hkrati pa so koalicijske stranke svoje dosedanje delovanje v vladi tudi kritično ovrednotile. Vse z namenom, da se tudi v spremenjenih in oteženih razmerah po avgustovski ujmi poveča učinkovitost delovanja vlade: »Namenoma bi rad poudaril, da živimo v časih, ki nas resno preizkušajo. Krize, od ukrajinske vojne, energetske krize do poplav niso nekaj, na katerih nastanek bi lahko vplivali, so pa nekaj, na kar se moramo odzivati. In če kje, se je ravno na teh področjih ta vlada izkazala za operativno in tudi uspešno pri soočanju s temi krizami,« je pojasnil predsednik vlade.  

Rekonstrukcija vlade le, če drugi ukrepi ne zaležejo

»Zagotovo pa ravno te krize prispevajo tudi k temu, da moramo klasično delovanje, kot smo si ga morda zastavili pred letom in pol, nadgraditi. Tudi o tem smo se danes pogovarjali, kako nadgraditi delovanje celotne koalicije in posredno tudi vlade, da bomo še bolj uspešni, bolj učinkoviti in predvsem, da bodo ljudje lahko na eni strani živeli v bolj varni državi, na drugi strani pa tudi imeli bolj stabilne in predvidljive politične razmere,« je bil jasen dr. Golob.

O rekonstrukciji vlade na sestanku, kot je povedal, niso govorili, saj mora to ostati zgolj  izhod v sili: »Pred tem imamo še dovolj drugih možnosti, s katerimi lahko izboljšamo delovanje v kriznih razmerah. Verjamem, da bomo s tem, ko bomo te ukrepe najprej izpeljali, tudi dosegli večino ciljev, ki jih imamo pred sabo,« je pojasnil.   

Dodal je še, da današnji »vrh ni bil izredni vrh, bil je klasičen pogovor vrhov strank. Jaz verjamem, da se bomo na to temo tudi še pogovarjali. Tudi prav je, da se pogovarjamo, ker je to najboljši način in da bodo ti pogovori imeli tudi konkretne rezultate, ki se pa merijo v tem, koliko zaradi tega ljudje živijo boljše«. 

Reformam se ne odpovedujemo

»Reformne prioritete so na sporedu od letošnjega februarja in se izvajajo. Ni realno pričakovati, da bi se reforme uresničile v tako kratkem času. Znova bomo pregledali zaveze iz koalicijske pogodbe in o tem komunicirali z javnostjo – katere zaveze so že izpolnjene, katere bodo v prihodnjem letu in katere pozneje,« je povedal premier.  

Kot je poudaril, od zavez glede sprememb v zdravstvu ne odstopamo, prav tako se nadaljujejo pogajanja s sindikati javnih sektorjev. Ker pa gre za izrazito zahtevne in obsežne reforme, ne gre pričakovati rezultatov čez noč. To je bilo, opominja dr. Golob, jasno povedano že na samem začetku reformnih procesov.   

Na volitve smo šli s ciljem, da spet živimo v normalni demokratični državi

»Mislim, da ko smo šli na volitve, smo vsi imeli en sam cilj in to je, da želimo živeti v normalni državi. To je bil ključni cilj. Na ta cilj vedno, ko pride do normalnosti, vsi pozabimo, ker se nam zdi samoumeven. To je bil cilj, na katerem smo delali celo lansko leto in tudi večino letošnjega leta in verjamem, da bo potrebno tudi naprej,« je spomnil predsednik vlade.  

Prvi cilj, ki si ga je po lanskih volitvah zastavila koalicija, je, da se po težkem obdobju nazadovanja demokratičnih standardov in nespoštovanja pravne države spet zagotovi politično stabilnost in povrne zaupanje v demokratične institucije in nosilce oblasti. To sta temeljna pogoja za normalno delovanje države in ta cilj je, poudarja predsednik vlade dr. Robert Golob, izpolnjen.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo