Svet Gibanja Svoboda je za novo podpredsednico stranke soglasno izvolil poslanko Svobode Saro Žibrat.

Svet Gibanja Svoboda je za novo podpredsednico stranke soglasno izvolil poslanko Svobode Saro Žibrat. Z njenim imenovanjem na ta položaj se bo v vodstvu stranke okrepil glas mladih, hkrati pa se bo še dodatno utrdila vez med stranko in njeno poslansko skupino. Svet se je seznanil tudi z odstopom dosedanje podpredsednice stranke Urške Klakočar Zupančič, ki se je s podpredsedniškega položaja umaknila zaradi preobremenjenosti. Funkcija predsednice Državnega zbora ji namreč, kot je dejala, »jemlje ves čas«. Ker sta delovala proti stranki, v njeno škodo in v nasprotju z njenimi vrednotami pa sta iz nje izključena poslanka Mojca Šetinc Pašek in nekdanji poslanec LMŠ Robert Pavšič. 

Svoboda je enotna in stabilna 

»Svoboda je dobila največje zaupanje in s tem tudi odgovornost ljudi. Zavedamo se, da to zaupanje lahko upravičimo samo, če smo enotni. In to je bil duh vseh današnjih razprav. Vse so bile v duhu enotnosti in v duhu motivacije. Prav je, da tudi to ljudje vedo,« je dogajanje na seji sveta Gibanja Svoboda opisal predsednik stranke dr. Robert Golob.   

Sara Žibrat nova podpredsednica Svobode 

Saro Žibrat, poslanko Svobode iz Ljutomera in aktivno članico Gibanja Svoboda Mladi, je svet stranke soglasno izvolil za novo podpredsednico stranke. »Izjemno sem hvaležna, da je predsednik stranke prepoznal moje dosedanje delo in da sem dobila tudi soglasno podporo vseh svojih kolegov,« je po izvolitvi dejala nova podpredsednica stranke. Odgovornosti, ki jo prinaša nov položaj, se, kot pravi, še kako zaveda, jo je pa z veseljem sprejela: »S tem pridobivamo glas tudi mladi, še posebej pa moja regija, pomurska regija, pa tudi širše Podravska. Mislim, da bova s svojim kolegom podpredsednikom Matejem Arčonom lepo povezala Slovenijo od Pomurja do Primorske.« 

Dosedanja podpredsednica Svobode, soustanoviteljica stranke in predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa je včeraj s podpredsedniškega položaja v stranki odstopila. Kot je pojasnila, ne želi, »da ta funkcija postane torišče sporov ali lansiranja kakšnih razkolov. Stranka je enotna, stabilna, ravno tako poslanska skupina«. Položaj zapušča tudi iz osebnih razlogov: »Ker mi funkcija predsednice Državnega zbora resnično jemlje ves moj čas.« V stranki se Urški Klakočar Zupančič zahvaljujemo za njeno dobro opravljeno delo na mestu naše podpredsednice in verjamemo, da bo še naprej – kljub izjemno naporni in odgovorni funkciji predsednice Državnega zbora – zelo aktivna članica in poslanka Svobode.  

Predsednik stranke je ob tem poudaril, da je dogajanje na svetu stranke dokaz, da gre pri informacijah, ki so v zadnjem času v javnosti krožile o naši stranki, za zlonamerne dezinformacije. Tako tudi to, da naj bi predsednik Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu s položaja predsednice Državnega zbora. »Poglejte si današnje pisanje o tem, kaj se pričakuje od današnjega dne in današnjo realnost. Jaz se čudim, kako je možno, da je medijska realnost tako daleč stran od dejanskega stanja, ne samo v Svobodi, ampak še kje drugje. Bili ste žrtev, če hočete tega, da so vam plasirali zlonamerne informacije,« je na novinarsko vprašanje odgovoril Robert Golob. 

Ko začneš zabijati avtogole, ne moreš biti več del ekipe 

Zaradi ugotovitev, da sta člana Svobode – poslanka Mojca Šetinc Pašek in nekdanji poslanec LMŠ Robert Pavšič – delovala izrazito v škodo stranke, je bila sprejeta odločitev, da se ju iz stranke izključi.  

»Natančno se ve, na kateri gol je treba streljati – na tistega, na katerega streljamo vsi v Svobodi. Ko začneš zabijati avtogole, v ekipi nimaš kaj iskati,« je izključitev pojasnil predsednik stranke dr. Golob. »Ko se prepričaš, da nekdo ne verjame v to, da je treba igrati za svojo ekipo, ampak ves čas igra za neko drugo, je naša dolžnost, da se odzovemo in odločitev o njuni izključitvi je bila soglasna,« je dodal. 

Na evropskih volitvah imamo ambiciozne cilje 

Tema sveta stranke je bil tudi začetek postopka evidentiranja kandidatov za evropske volitve, na katerih imamo ambiciozne cilje. »Zagotovo nameravamo na našo listo vključiti najboljše kandidatke in kandidate,« je poudaril predsednik. V Svobodi se zavedamo pomembnosti evropskih volitev, zato se tega projekta lotevamo z vso resnostjo.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo