Predsednik vlade dr. Robert Golob je z namenom krepitve konstruktivnega dialoga in partnerskega sodelovanja med občinami in državo gostil prvo srečanje županj in županov slovenskih občin.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je z namenom krepitve konstruktivnega dialoga in partnerskega sodelovanja med občinami in državo gostil prvo srečanje županj in županov slovenskih občin.

Pogovorov o aktualnih temah so se na Brdu pri Kranju udeležili tudi ministrice in ministri Vlade Republike Slovenije. »Samo sodelovanje lokalnih skupnosti in vlade lahko daje rezultate, od katerih bodo imeli največ ljudje,« je po srečanju poudaril premier.

V razpravi so se udeleženci dotaknili aktualnih zadev in podali nekaj konkretnih pobud. Med drugim so pozdravili hitro pomoč vlade po naravnih nesrečah, ki smo jim bili priča v zadnjem letu. Predstavniki vlade so županje in župane seznanili s tem, da je vlada odpravila vse ovire za začetek črpanja 3,26 milijarde evrov iz nove finančne perspektive. Zaradi sprejetih poenostavitev se bodo sredstva lahko hitreje vrnila v občinske proračune.

Glede vprašanja financiranja občin oziroma višine povprečnine je premier povedal, da letos dviga povprečnine ne bo, za prihodnje leto pa se bodo pogovarjali v okviru pogajanj o proračunu. »Tekom teh pogajanj je dovolj časa in prostora, da se predstavniki lokalnih oblasti in vlade usedemo in naslovimo vprašanje povprečnine za prihodnje leto,« je dejal dr. Golob. Ob tem je dodal, da niso ničesar obljubili. »Imamo pa iskren namen, da se o tem spoštljivo pogovarjamo in najdemo rešitve, s katerimi bomo na koncu vsi zadovoljni.«

Vlada bo povečane stroške in podražitve občin letos kompenzirala posamično glede na izračune. Kot je izpostavil predsednik vlade, bodo pod okriljem ministrstva za javno upravo pogovori o kompenzacijah zaključeni še ta mesec. Napovedal je, da je treba te stroške najprej ugotoviti in nato zanje zagotoviti sredstva. Šlo bo za podoben princip, kot denimo v primeru intervencij pri plazovih.

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.