Te dni SDS pod pretvezo »neodvisne« civilne družbe, več kot očitno zlorablja stiske upokojencev za sejanje razdora v slovensko družbo in nabiranje političnih točk.

Skrb za starejše je ena od prioritet Gibanja Svoboda, zato smo v stranki že začeli postopke za ustanovitev seniorske organizacije stranke. Zavedamo se, da so pri oblikovanju politik, zakonov in drugih ukrepov, nujnih za izboljšanje položaja starejših, prav njihove izkušnje izjemno pomembne. Prav tako je pomembno, da starejši pri iskanju rešitev za izzive, s katerimi se soočajo, aktivno sodelujejo.

Samo višina pokojnine ni zagotovilo za kakovostno življenje starejših 

V Gibanju Svoboda smo prepričani, da samo letna uskladitev pokojnin ni zadostna rešitev za položaj starejših. Enako pomembno je sistemsko urejanje številnih drugih področji, ki so za kakovostno življenje upokojencev in starejših ključne. Govorimo o dostopnem zdravstvenem sistemu, učinkoviti dolgotrajni oskrbi, zagotavljanju družbene vključenosti in aktivnega življenja v starosti ter primerne socialne varnosti. Višina pokojnine je seveda pomembna, a pomembne so tudi dostopne javne storitve, ki bodo odgovarjale na dejanske potrebe upokojencev in starejših.

 V koalicijsko pogodbo smo med drugim zapisali, da se bo najnižja zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo do konca leta 2023 dvignila na najmanj 700 evrov. To zavezo bomo izpolnili. Po letošnji redni uskladitvi najnižja pokojnina že znaša 687,75. Socialno najšibkejši upokojenci so še zmeraj upravičeni tudi do energetskega dodatka ter socialne pomoči in varstvenega dodatka, katerih višina se je z inflacijo uskladila februarja.

Navidezna civilna družba, ki izkorišča stiske starejših

Te dni SDS pod pretvezo »neodvisne« civilne družbe, več kot očitno zlorablja stiske upokojencev za sejanje razdora v slovensko družbo in nabiranje političnih točk. Shode upokojencev vodi nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, med drugim pravnomočno obsojen na zaporno kazen zaradi zlorabe pravic in položaj. Zahteve, ki jih postavlja Rupar – nekoč poslanec stranke, ki je spisala in sprejela zloglasni ZUJF in tako z znižanjem pokojnin upokojence pahnila v socialne stiske – so popolnoma nerealne in demagoške, njihova uresničitev pa bi vodila v uničenje celotne pokojninske blagajne. Ob tem nikakor ne zanikamo, da so nekatere pokojnine prenizke in so zato številni upokojenci v stiski. A teh stisk in težav ne moremo reševati na temeljih manipulacije in populizma. Lahko jih rešujemo le s sodelovanjem in iskanjem najširšega konsenza, ki bo ključen za ustvarjanje nove pokojninske reforme.

Konsenz za solidaren in pravičen pokojninski sistem

Moramo se pogovoriti in dogovoriti, kako bomo vzdržno financirali pokojninsko blagajno in kako bomo pokojninski sistem preoblikovali, da bo ta solidarnejši in pravičnejši. Hkrati z oblikovanjem novega, vzdržnega pokojninskega sistema pa moramo poiskati tudi rešitve za čimhitrejše osamosvajanje mladih in razbremeniti življenje delovno aktivne populacije, saj bomo le tako lahko ohranjali pritok denarja v pokojninsko blagajno in zagotovili stabilne javne finance. Slovenija zato potrebuje tudi razvojni preboj, prvi korak je razvojno naravnan proračun, ki smo ga že sprejeli in bo omogočil višjo dodano vrednost našega gospodarstva. Le tako bomo dvignili življenjski standard Slovenk in Slovencev, mladih in starejših.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo