Člani kluba mladih poslancev, ki mu trenutno predseduje poslanka in podpredsednica Svobode Sara Žibrat, so v zakonodajni postopek vložili predlog novele zakona o mladinskih svetih ...

Člani kluba mladih poslancev, ki mu trenutno predseduje poslanka in podpredsednica Svobode Sara Žibrat, so v zakonodajni postopek vložili predlog novele zakona o mladinskih svetih.

Cilj novele je spodbujanje aktivnega državljanstva mladih, prinaša pa dve pomembni spremembi:

  • Mogoče bo vzpostavljati medobčinske mladinske svete, s čimer bomo mladim iz manjših občin omogočili, da se povezujejo in zagovarjajo svoje interese na širši lokalni ravni.
  • Druga rešitev prinaša spremembo, ki od predstavnikov oblasti zahteva, da mlade vključujejo v procese odločanja. Trenutna ureditev namreč določa, da jim o spremembah, ki zadevajo mlade, le obveščajo.

»S podpisi vseh petih članov Kluba mladih poslancev izkazujemo povezovalno držo, da nam uspe prepoznati teme, kjer lahko s širokim konsenzom izboljšamo našo zakonodajo za ljudi,« je o vložitvi novele zakona povedala poslanka Svobode Lucija Tacer.

Klub mladih poslancev namreč sestavljajo člani treh poslanskih skupin. Poleg treh poslancev Svobode – Sare Žibrat, Lucije Tacer in Lenarta Žavbija – sta člana kluba še Damijan Zrim iz SD in Andrej Hoivik iz SDS. Na zadnjih državnozborskih volitvah se je namreč kar petim kandidatom uspelo v poslanske klopi prebiti pred dopolnjenim 30. letom starosti. In zato so se odločili, da ustanovijo Klub mladih poslancev.

»Namen kluba je ustvariti priložnost za sodelovanje opozicijskih in koalicijskih poslancev pri temah, ki se tičejo mladih, pri tem pa okrepiti zagovorništvo mladih preko rednega sodelovanja poslancev z mladinskimi organizacijami. Rezultat našega nadstrankarskega sodelovanja z Mladinskim svetom Slovenije je novela Zakona o mladinskih svetih,« je namen in delo kluba povzela njegova predsednica Sara Žibrat.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo