Nasilje in oboroženi spopadi v Gazi trajajo že pet mesecev – od terorističnega napada Hamasa na izraelske civiliste in ugrabitve talcev 7. oktobra 2023. Na dnevni ravni se nasilje nad Palestinci v ...

Nasilje in oboroženi spopadi v Gazi trajajo že pet mesecev – od terorističnega napada Hamasa na izraelske civiliste in ugrabitve talcev 7. oktobra 2023. Na dnevni ravni se nasilje nad Palestinci v Gazi zgolj še stopnjuje, povečuje se število ranjenih, razseljenih in umrlih oseb. Število smrtnih žrtev že presega 31.000 oseb, dve tretjini umrlih je žensk in otrok. Večina prebivalcev Gaze je že ostala brez lastnega doma, stisnjena na premajhno območje brez hrane, vode, kanalizacije, elektrike in zdravil. Nimajo se več kam umakniti. Med izvajanjem grozodejstev v Gazi pa Izrael nemoteno nadaljuje plenjenje s poseljevanjem ozemlja na Zahodnem bregu ter z aretacijami Palestincev.

Humanitarne razmere na območju Gaze so iz dneva v dan hujše. Med žrtvami izraelskih napadov je tisoče povsem nedolžnih otrok. Gaza je postala veliko koncentracijsko taborišče, grobišče otrok in sramota za človeštvo. Za neodločno ukrepanje mednarodne skupnosti, katere del smo tudi mi, ki iz varnega zavetja opazujemo te grozote, ni več nobenega opravičila. Pristajamo namreč na dejstvo, da se smrti ljudi, smrti nedolžnih otrok spreminjajo le še v nepredstavljivo visoke številke. Za vso to morijo ni opravičila in vsi moramo storiti  več, da se jo zaustavi. Ni dovolj le pozivati in opozarjati, da imajo tudi vojne svoja pravila in da ima tudi pravica do samoobrambe svoje meje. Izraelsko ubijanje Palestincev nima nič skupnega s samoobrambo. Jasno je, da se sedanja izraelska vlada na mednarodno zavezujoča pravila požvižga.

V bolnišnicah, ki so prav tako tarča vse hujših napadov, ni več zdravil, ni elektrike in prostih postelj, vse manj je tudi medicinskega osebja. Na prebivalce, ki se v nam nepredstavljivi situaciji sestradani postavijo v vrsto za hrano, streljajo. V Gazi zmanjkuje čiste pitne vode, hrane in ostalih osnovnih življenjskih potrebščin. Otroci pred očmi svetovne javnosti umirajo od lakote, ker izraelska vojska ne dovoli vstopa humanitarne pomoči v Gazo.

Nismo več pripravljeni nemočno spremljati te morije, zato pozivamo Vlado Republike Slovenije, da prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo v mejah pred izraelsko okupacijo leta 1967 in s tem izmučenemu in nezaščitenemu palestinskemu narodu sporoči, da se ne strinjamo, da se Izrael tako neusmiljeno znaša nad njimi. Na naši poti samostojnosti smo tudi mi potrebovali priznanje drugih držav, zato zdaj, ko palestinski narod nujno potrebuje zaščito na svojem ozemlju, priznajmo obstoj njihove države, katere meje mora spoštovati tudi Izrael. Palestina nima možnosti vzpostaviti državne strukture brez priznanja pravice do samostojne države s strani mednarodne skupnosti. Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor. V Evropski uniji je več držav, ki že napovedujejo priznanje, zato pozivamo Vlado RS, da skupaj s prvo skupino držav Evropske unije stori ta korak.  Upamo, da bo naše priznanje vsaj majhen korak na poti do uveljavitve rešitve dveh držav, Izraela in Palestine, katerih naroda bosta lahko zaživela v miru, varnosti in sožitju na tem območju.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo