Evropska komisija je v preteklem tednu predstavila predlog direktive, imenovane Traineeship directive, ki naj bi na ravni EU končno prepovedala neplačana pripravništva. Čeprav direktiva vsebuje nekaj dobrih predlogov in rešitev za izboljšanje statusa pripravnikov in pripravnic v EU, pa v njej pogrešamo ključno zadevo – jasno, eksplicitno in nedvoumno prepoved vseh neplačanih pripravništev. Povedano drugače: evropska direktiva, ki naj bi prepovedala neplačana pripravništva, ne prepoveduje neplačanih pripravništev.  

Potrebujemo direktivo, ki bo na ravni celotne EU dokončno prepovedala vsa neplačana pripravništva in odpravila vsakršno diskriminacijo in izkoriščanje mladih znotraj EU.  

Po podatkih Komisije je v Evropi polovica od 3,1 milijona pripravnikov in pripravnic brez plačila za svoje delo. Ker izkušnje in trepljanje po rami pač nikomur ne morejo plačati računov, si mladi po vsej Evropi že ves čas prizadevamo, da se tovrstno izkoriščanje mladih prepove. V podporo temu je lani že glasoval Evropski parlament, nenazadnje pa je to tudi nekaj, za kar si že od začetka prizadevamo v Gibanju Svoboda Mladi.  

Pred prihajajočimi evropskimi volitvami je še toliko bolj pomembno, da mladi jasno povemo, kaj si želimo in pričakujemo od odločevalcev v Evropski uniji. Potrebujemo direktivo, ki bo na ravni celotne EU dokončno prepovedala vsa neplačana pripravništva in odpravila vsakršno diskriminacijo in izkoriščanje mladih znotraj EU.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo