V poslanski skupini Svoboda smo ogorčeni nad odločitvijo stavkovnega zbora URI Soča, da ne bo spoštoval vladnega odloka, ki določa zdravniške storitve, ...

V poslanski skupini Svoboda smo ogorčeni nad odločitvijo stavkovnega zbora URI Soča, da ne bo spoštoval vladnega odloka, ki določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke Fides. Stavkajoči v URI Soča tako kljub odloku ne bodo spremenili svojega dela, kar pomeni tudi, da v njihovi Ambulanti za voznike s posebnimi potrebami ne bodo obravnavali pacientov, starih med 18 in 65 let.

Ta odločitev je še toliko bolj nedopustna ob dejstvu, da je omenjena ambulanta edina tovrstna v Sloveniji, zato invalidi ne morejo podaljšati svojih vozniških dovoljenj – ta pa zanje pomenijo višjo stopnjo samostojnosti in neodvisnosti.

Kot smo poudarili že večkrat, je izsiljevanje na račun najranljivejših skupin, torej bolnih in invalidov, popolnoma nesprejemljivo. Zavedamo se, da je pravica do stavke zagotovljena v ustavi, a smo hkrati prepričani, da v boju za svoj lasten materialni položaj nihče ne bi smel kratiti – prav tako z ustavo zagotovljenih – pravic drugih, v tem primeru pravic do socialnega in zdravstvenega varstva.

Prav s tem namenom je vlada omenjeni odlok tudi sprejela – da kljub stavki zagotovi delovanje zdravstvenega sistema in dostopnost zdravstvenih storitev vsem tistim, ki jih potrebujejo. Da talci Fidesovih zahtev po višjih zdravniških plačah ne bodo pacienti. Zato smo v poslanski skupini vladne ukrepe tudi javno podprli.

Prav tako ne moremo pristati na argument stavkajočih v URI Soča, da odloka ne bodo spoštovali, ker naj bi bil ta nezakonit in neustaven. O tem, ali so predpisi skladni z zakonom ali ustavo, lahko odloči zgolj in samo sodišče. In v skladu pravno teorijo in prakso predpisi veljajo, dokler niso izrecno razveljavljeni bodisi z novim predpisom bodisi z odločbo pristojnega sodišča. Zato je treba, dokler se to ne zgodi, ta odlok spoštovati – ne glede na mnenja ali pravne razlage posameznih odvetnikov.

Predvsem pa se sprašujemo, ali so stavkajoči res pozabili na Hipokratovo prisego, na svoj etični kodeks, na svoje poslanstvo in – nenazadnje – na svojo vest in moralo. Nikakor ne moremo razumeti, da prav zdravniki,  čeprav je njihovo osnovno poslanstvo pomoč najšibkejšim, zdaj življenje otežujejo celo invalidom.

Zato stavkajoče v URI Soča pozivamo k vnovičnemu razmisleku in spoštovanju odloka vlade, saj je bil ta sprejet z enim samim namenom, da zaščiti paciente. In prav to – zaščita pacientov in najranljivejših – mora biti naloga nas vseh.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo