Gre za kompleksen projekt, ki prinaša koristi tako železniškemu prometu kot mestu Jesenice.

»Projekt je mnogo več kot samo železniška postaja«, je ob današnji predstavitvi nadgradnje železniške postaje na Jesenicah povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Gre za kompleksen projekt, ki prinaša koristi tako železniškemu prometu kot mestu Jesenice. Vsako leto postajo uporablja okoli 200.000 ljudi, na dan okoli 600, vsak dan na Jesenice pripelje več kot 30 tovornih in več kot 50 potniških vlakov.

Zakaj je investicija dražja od prej načrtovane? Ker se je projekt povečal, in sicer bodo zgradili dodatne tire, nov podhod in most.
Na razpis so prispele tri ponudbe, pri čemer najnižja znaša 170 milijonov evrov. Trenutno so ponudbe v fazi ocenjevanja.

“Pregledali bomo, kje prihaja do odstopanj in potem bo sprejeta odločitev, ali bo kakšna ponudba sprejeta ali ne,” je pojasnil vodja sektorja za investicije v železnice, Dejan Jurkovič in ocenil, da ponudbe kažejo na neko novo realnost na trgu.

Postajo dnevno uporablja okoli 600, letno pa okoli 200.000 potnikov. Skozi postajo dnevno pelje okoli 35 tovornih in 55 potniških vlakov. Potem ko bodo dela končana, bi lahko dnevno na Jesenice pripeljalo 60 tovornih in 100 potniških vlakov, pričakujejo, da se bo povečalo tudi število potnikov.

Nadgradnja postaje prinaša varnejšo in hitrejšo povezavo in dve novi postajališči – Plavž in Hrušico, zgrajena bodo nova parkirišča in vsa pripadajoča infrastruktura.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo