Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob se je začetek tedna v Jordaniji udeležil mednarodne konference »Poziv k ukrepanju: nujni humanitarni odziv za Gazo.« O dogajanju in vzdušju na konferenci po tem, ko je Varnostni svet Združenih narodov v ponedeljek sprejel resolucijo o premirju v Gazi, je premier spregovoril v oddaji Odmevi.  

»Na konferenci je bil danes optimizem precej prisoten že v splošni razpravi, še bolj pa v bilateralnih pogovorih. In ta resolucija, ki jo je seveda podprla tudi Slovenija, je žarek upanja, da bi Bližnji vzhod lahko vendarle dočakal to tako težko pričakovano premirje,« je dejal premier.  

Resolucija, ki jo je seveda podprla tudi Slovenija, je žarek upanja, da bi Bližnji vzhod lahko vendarle končno dočakal  to tako težko pričakovano premirje. 

Resolucijo, ki jo je Izrael že sprejel, mora sedaj sprejeti tudi Hamas, kar sicer ni nujno, da se bo zgodilo, a dr. Robert Golob, kot pravi, ostaja optimist: »O tem sem spregovoril tudi z ameriškim državnim sekretarjem Blinknom, ki tudi sam pravi, da je sedaj vse na Hamasu. Zaenkrat ostajajo optimisti. Je pa vedno, ko imamo opravka z odločitvijo Hamasa, vse nekako še napeto in v zraku. Jaz mislim, da se bo to v kratkem pokazalo. Tako da ostajam optimist.« 

Slovenija deležna številnih pohval za priznanje Palestine 

»Slovenija je na tej konferenci, pa tudi sicer med arabskimi državami, izjemno dobro sprejeta prav zaradi našega priznanja Palestine. Toliko pohval, kot sem slišal v zadnjem dnevu, verjamem, da jih Slovenija ni prej prejela v letu ali dveh. Pomembno je, da smo na humanitarni strani,« je dejal premier, ki je v preteklosti večkrat poudaril, da se je Slovenija s svojim odzivom na vojno v Gazi odločno postavila na pravo stran zgodovine.  

Slovenija bo zato še naprej pomagala prebivalcem Gaze tudi z zagotavljanjem humanitarne pomoči: »Zelo pomembne so tukaj tri iniciative, prva je iniciativa agencije UNRWA Združenih narodov, in sicer glede tega, kako bi takoj po prekinitvi spopadov lahko Združeni narodi organizirali šolstvo v Gazi zato, da ne bi izgubili cele generacije otrok, ki se pač nimajo kje šolati. Podrobnosti bodo tukaj bolj znana v septembru, ko Slovenija tudi predseduje Varnostnemu svetu Združenih narodov in obljubil sem našo politično podporo tej iniciativi,« je razložil premier.

Slovenija se je aktivirala na tem področju in bomo to iniciativo ne samo podprli, ampak kar sami prevzeli, da organiziramo zbiranje padal za dostavo pomoči. 

Potem pa sta tukaj še dve iniciativi Slovenije: »Prva je nekoč že delovala pod okriljem takratnega predsednika Türka. To je iniciativa za rehabilitacijo otrok iz Gaze v našem rehabilitacijskem centru Soča. Druga se pa direktno nanaša na dostavo humanitarne pomoči v Gazo iz zraka. Ne boste verjeli, tako v Jordaniji kot v Egiptu, ki dostavlja pomoč preko zraka, ker so kopenski prevozi skorajda onemogočeni, primanjkuje padal in Slovenija se je aktivirala na tem področju in bomo to iniciativo ne samo podprli, ampak kar sami prevzeli, da organiziramo zbiranje padal tudi v naši regiji, za kar so nam zelo hvaležni,« je pojasnil predsednik vlade dr. Golob.   

Komentiral je tudi oster odziv Izraela na slovensko priznanje Palestine. Kot je delaj premier, je ta pričakovan: »Tako stališče Izraela je popolnoma pričakovano, jaz se v to ne bi spuščal. Izrael ostaja prijateljska država, nikakor pa ne moremo podpirati politike njihove vlade, ki jo vodi v tem trenutku v Gazi. Bolj pomembno je to, da danes, ko sem se srečeval tako z arabskimi voditelji, evropskimi voditelji in tudi ameriškimi diplomati, nismo bili deležni nobene kritike, pač pa ravno obratno, deležni smo bili iskrenih zahval.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo