Leto 2022 je bilo leto svobode. Pa ne samo Gibanja Svobode, ampak svobode kot take. Ljudje so odločili, da ne želijo več oblasti, ki bo državljane na vsakem koraku omejevala, kot argument pa ...

Leto 2022 je bilo leto svobode. Pa ne samo Gibanja Svobode, ampak svobode kot take. Ljudje so odločili, da ne želijo več oblasti, ki bo državljane na vsakem koraku omejevala, kot argument pa uporabljala epidemijo koronavirusa. Prav zato je bil prvi, zdaj že uspešno izveden, projekt ministra za zdravje iz vrst Gibanja Svoboda Danijela Bešiča Loredana priprava izhodne COVID strategije. Z učinkovito strategijo, ki so jo pod njegovim vodstvom pripravili na ministrstvu, se z virusom soočamo kot odprta, svobodna družba, brez neživljenjskih omejitev in arogance vodilnih.

»Kot kaže bo prvega aprila koronavirus dokončno postal sezonsko obolenje. Družba bo tako lahko ostala odprta, normalno bomo živeli z virusom,« je še pred novim letom napovedal Danijel Bešič Loredan. Čeprav smo že globoko v zimskih mesecih, izrednih razmer ni in jih, kot kaže, ne bo. Že takoj po nastopu mandata je minister napovedal odprto družbo, ki bo sobivala z virusom, jeseni je vlada sprejela izhodno COVID strategijo, ki predstavlja težko pričakovan začetek konca epidemije, ki je pred skoraj tremi leti tako močno spremenila in zaznamovala naša življenja.

Neustavno zapiranje, kratenje človekovih pravic in vodni top zaradi koronavirusa …

Zagotovo bi bilo epidemično obdobje lažje, če bi se takratni oblastniki preprečevanja širjenja virusa lotili drugače. Namesto empatije in ukrepov, utemeljenih na strokovnih argumentih, smo bili državljani deležni neustavnih ukrepov, ki so neposredno kazali na avtoritarnost takratnih vladajočih. Rekordno dolga policijska ura, omejitev gibanja na občine, celo prepovedi protestov, neukrepanje v domovih za starejše, rekordno dolgo zaprte šole in kaos pri smernicah šolanja med epidemijo – vse našteto je s hkratno oblastniško aroganco pripeljalo, do nezaupanja državljanov, Slovenija pa je ena izmed držav z največ presežn smrti zaradi COVID19.

… so preteklost.

Kot smo napovedovali pred volitvami, smo spremenili način komunikacije. Ta je postala spoštljiva in vključujoča. Vlada dr. Roberta Golob ne ustvarja vedno novih izrednih razmer, državljane raje navdaja z optimizmom. Minister Bešič Loredan je poskrbel, da se je zdravstveni sistem kljub prisotnosti koronavirusa organiziral učinkoviteje, kar omogoča, da ostaja odprt tudi za ostale paciente. Skupaj z virusom živimo v odprti družbi. Ukrepi so osredotočeni na zaščito ranljivih skupin in preventivno samozaščito. Ukrepi, ki veljajo so predvidljivi in se ne spreminjajo iz danes na jutri.

Ministrstvo za zdravje bo poskrbelo za duševno zdravje mladih

Med epidemijo sprejeti nepremišljeni ukrepi so pustili številne negativne posledice predvsem na duševnem zdravju mladih. Ker so mladi naša prihodnost, je minister Bešič Loredan zagotovil dodatne specializacije iz klinične psihologije. Tako se je število mest za specializacije povečalo s 30 na 100, s čimer je ministrstvo zagotovilo dodaten kader za zdravljenje duševnih težav in stisk.

Glas stroke je slišan

Minister za zdravje je takoj po nastopu mandata oblikoval novo strokovno skupino za COVID, v katero so poleg zdravstvenih strokovnjakov vključeni tudi strokovnjaki s področja družbenih ved, ki med drugim ukrepe oblikujejo z upoštevanjem zakonitosti družbenega življenja. Tako ukrepi upoštevajo tudi osnovno človeško potebo po medosebnih stikih.

V leto 2023 smo vstopili kot odprta družba. Seveda to ne pomeni, da na nepričakovane situacije nismo pripravljeni. Nasprotno – vlada se uspešno spoprijema z energetsko in draginjsko krizo, a to počne premišljeno in brez ustvarjanja panike. Namesto vladanja s pomočjo strahu Gibanje Svoboda zagovarja transparentno in spoštljivo vodenje države s posluhom in spoštovanjem državljank in državljanov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo