Evropska poslanka Svobode Irena Joveva o odločitvi Evropske komisije, da Madžarski odmrzne 10,2 milijard kohezijskih sredstev.  

Evropska poslanka Svobode Irena Joveva o odločitvi Evropske komisije, da Madžarski odmrzne 10,2 milijard kohezijskih sredstev.  

»Stanje na Madžarskem je že davno preseglo vse meje sprejemljivega, predvsem pa je postalo evropski problem. Zato obžalujem odločitev, da je Evropska komisija odmrznila 10,2 milijard kohezijskih sredstev, saj gre za skupen davkoplačevalski denar vseh Evropejk in Evropejcev, ki pa bo zelo verjetno pristal pri Orbanovih oligarhih,« je v odzivu na parlamentarno razpravo o razmerah na Madžarskem in zamrznjenih EU sredstvih povedala evropska poslanka Svobode Irena Joveva 

Evropska komisija se je nedavno odločila, da Madžarski odmrzne kohezijska sredstva v višini 10,2 milijarde evrov. Ocenjuje namreč, da je Madžarska s sprejetjem novega zakona o pravosodni reformi, ki naj bi naslavljal številna priporočila Komisije iz poročila o vladavini prava iz leta 2022, pogoje za odmrznitev izpolnila.  

»Evropska unija temelji na vladavini prava in spoštovanju temeljnih pravic, kar sta tudi ključna principa za delovanje demokracije. Pod vodstvom Viktorja Orbana je Madžarska postala avtoritarna država, kjer si je njegova, vladajoča stranka, politično povsem podredila vse veje oblasti, ob tem pa poskuša z represivnimi metodami utišati vse kritične glasove, s s korupcijo prepletenimi mrežami pa vzdržuje sistem, ki ugaša vse luči demokracije,« poudarja poslanka Irena Joveva. 

Rušenje demokracije in vladavine prava terjata ostrejši odziv, ne pa popuščanja

Večina evropskih poslank in poslancev glavnih poslanskih skupin, z izjemo ECR in ID ter nekaterih posameznikov, je zato glasno obsodila nadaljnje rušenje vladavine prava in spodkopavanje vrednot, kot so jasno določene in pravno zavezujoče v 2. členu Pogodbe o EU: spoštovanje človekovih pravic, človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države.

Oba evropska poslanca Svobode, Irena Joveva in Klemen Grošelj, sta tudi med podpisniki peticije, v kateri poslanke in poslanci evropskega parlamenta pozivajo k zaostritvi postopka proti Madžarski: »Resnično je skrajni čas za takojšnje nadaljevanje postopka po 7. členu in za zamrznitev glasovalnih pravic Madžarske, medtem ko morajo tista še zamrznjena EU sredstva ostati zamrznjena. Evropski parlament pa bi po mojem mnenju moral uporabiti svoje pristojnosti in odločitev Evropske komisije za odmrznitev (dela) sredstev podvreči pravni presoji Evropskega sodišča, ki naj odloči o upravičenosti takšne odločitve,« poudarja Joveva.

Odločitev

 »V politični skupini Renew Europe se že od prvega dne mandata vztrajno borimo za spoštovanje vladavine prava. Pri tej borbi smo vseskozi podpirali tudi Evropsko komisijo, toda njihova nedavna odločitev glede odmrznitve dela EU sredstev in predvsem izjave predsednice Ursule von der Leyen to bitko postavljajo pod vprašaj. Prepričana sem, da bomo v Evropskem parlamentu uporabili vse politične in pravne mehanizme, ki so nam na voljo, želim pa si, da bi tudi države članice v Svetu EU naredile tisto, kar je potrebno,« poudarja evropska poslanka Joveva.  

Evropski parlament bo glasoval tudi o besedilu resolucije, v  kateri bo predvidoma izraženo obžalovanje, da – kljub nešteto preteklim pozivom – glede nadaljevanja sproženega procesa po 7. členu Pogodbe o EU (zamrznitev glasovalnih pravic države članice), države članice v Svetu EU glede tega še vedno ne dosežejo potrebnega napredka.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo