Predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za finance Klemen Boštjančič sta v državnem zboru predstavila predloga sprememb proračuna za leto 2023 in proračuna za leto 2024.

Predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za finance Klemen Boštjančič sta v državnem zboru predstavila predloga sprememb proračuna za leto 2023 in proračuna za leto 2024.

Živimo v času evropske gospodarske krize zaradi vojne v Ukrajini in posledične draginje. Živimo v času negotovosti, ki jo lahko rešujemo le tako, da smo fleksibilni, pripravljeni na najhujše in se hkrati pripravljamo na čas po krizi, čas stabilnosti, miru in razvoja. Na ta način deluje vlada dr. Roberta Goloba in temu sledita tudi predloga sprememb proračunov za prihodnji dve leti.

Dr. Robert Golob: »S krizo smo se spopadli na pravi način, zato smo v proračunu predvideli rezervo. Ne bomo zaustavili razvoja, saj imamo ravno zaradi krize enkratno priložnost, da Slovenijo dvignemo na višjo raven mednarodne in globalne konkurenčnosti. In to je naše osnovno vodilo.«

Proračunska dokumenta za leti 2023 in 2024 sta naravnana razvojno in investicijsko. Področja, na katerih bo po predlogu proračunov največ investicij in katerim bomo namenjali čim več prostih sredstev, so:

  • zdravstvo,
  • zeleni prehod,
  • medgeneracijski izzivi,
  • digitalizacija, gospodarstvo ter
  • raziskave in razvoj.

Tako sledimo koalcijiski pogodbi, programu stranke in zavezam, ki smo jih dali volivcem.

Zima ne bo tako huda

V prihodnost velja gledati z optimizmom saj smo le tako lahko uspešni,« je poudaril dr. Robert Golob. Kot je dejal, optimistično pričakuje, da bo prihajajoča zima vendarle »manj huda«, kot je sprva kazalo. Energetsko krizo smo začeli reševati predvsem zaradi konsenza na ravni Evropske unije o načinu, kako poseči na energetske trge.

Energentov bo pozimi dovolj, cene pa se zaradi regulacije ne bodo spreminjale oziroma poviševale ter bodo ostale sprejemljive za prebivalstvo. Rešitve za gospodarstvo zagotovo bodo, zato bi bilo s sklepanjem pogodb za nakup energentov smiselno počakati do konca oktobra.

Predloga proračunov v številkah

Minister za finance Klemen Boštjančič: »Proračuna sta razvojno naravnana, hkrati pa puščata prostor za ukrepanje vlade v primeru morebitne dodatne zaostritve že zdaj zahtevnih razmer.«

Primanjkljaj prihodnega leta bo nastal predvsem zaradi zagotavljanja finančne rezerve v primeru kriznih okoliščin. 1,21 milijarde je v načrtovanih odhodkih namenjene za soočanjem z energetsko in draginjsko krizo, večina tega zneska je namenjena gospodarstvu. Če bomo to rezervo dejasnko porabili je odvisno od uspešnosti evropskih reform in ostalih okoliščin.

Leta 2024 bodo tako prihodki in odhodki rekordni, primanjkljaj pa bo že v okviru fiskalnega pravila. Ne pozabimo, v kolikor denar porabljamo za investicije, premišljene protikrizne ukrepe, s katerimi ohranjamo vitalnost gospodarstva, ter za lažje življenje ljudi, je poraba upravičena in nujna. To na dolgi rok prinaša razvojni preboj Slovenije in višji standard za vse prebivalke in prebivalce. In vlada dr. Roberta Goloba počne ravno to – za boljšo državo, saj si jo zaslužimo.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo