Poslanke in poslanec Svobode, Mateja Čalušić, mag. Tamara Kozlovič, Tamara Vonta in Robert Janev, so pred časom na ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon naslovili poslansko vprašanje.

Poslanke in poslanec Svobode, Mateja Čalušić, mag. Tamara Kozlovič, Tamara Vonta in Robert Janev, so pred časom na ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon naslovili pisno poslansko vprašanje. V njem so jo opozorili, da morajo pripadniki slovenske manjšine v Italiji ob podaljšanju vozniškega dovoljenja doplačati 150 evrov za pravilen zapis njihovega imena in priimka, torej tudi s šumniki. Naši poslanci menijo, da gre v tem primeru tako za osebno pravico vsakega posameznika kot tudi za dolžnost italijanskih oblasti, ne pa razkošje, za katerega je treba plačati visoko ceno. 

Z zunanjega ministrstva so na poslansko vprašanje odgovorili, da Slovenija z Italijo vzdržuje reden politični dialog, katerega pomemben del so tudi vprašanja položaja in zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji. V minulem obdobju je tako ministrstvo italijanske sogovornike tudi večkrat pozvalo k čimprejšnjemu sklicu institucionalnega vladnega Omizja za vprašanja slovenske manjšine v Italiji, ki se v mandatu aktualne italijanske vlade še ni sestalo. Na to vprašanje je ministrica Fajon posebej opozorila tudi italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija ob njegovem obisku v Ljubljani 17. marca letos.

Omenjeno omizje deluje v okviru italijanskega ministrstva za notranje zadeve, predstavnikom slovenske narodne skupnosti pa omogoča neposreden stik z italijansko vlado ter sprotno obravnavo vseh odprtih vprašanj. Med njimi so tudi vprašanja, kakršno je pravilno zapisovanje šumnikov v osebnih dokumentih pripadnikov slovenske manjšine. Slednje izhaja iz 7. člena zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, ki določa, da imajo pripadniki slovenske manjšine pravico, da sta njihovo ime in priimek v vseh javnih aktih pravilno natisnjena ali napisana. Kot so pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu, težava z zapisovanjem šumnikov pri podaljševanju veljavnosti vozniških dovoljenj sodi v sklop tehničnih in administrativnih nedoslednosti pristojnih italijanskih organov. 

Sicer je bil medtem narejen pomemben korak do dokončne, sistemske rešitve problema. Italijanski državljan slovenske narodnosti Štefan Čok je namreč dosegel, da so njegovo ime in priimek pravilno zapisali v na novo izdanem vozniškem dovoljenju. Uradniki v Trstu so najprej od njega zahtevali, da za zapis šumnikov doplača 150 evrov, a se je pritožil v Rim, kjer pa mu je uspelo pojasniti, da gre za njegovo pravico. Predsednik paritetnega odbora za uresničevanje zaščitnega zakona za Slovence v Italiji Marko Jarc je v zvezi s tem napovedal, da se bodo zavzeli tudi za rešitev problema na sistemski ravni. Poziv omenjene četverice naših poslancev k udejanjanju vseh pravic slovenske manjšine v Italiji se je torej izkazal za utemeljen in koristen.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo