Državni zbor je s koalicijskimi glasovi sprejel vladni zakon o vračilu neustavnih covidnih glob. Ta prinaša povrnitev plačanih oziroma izterjanih glob ...

Državni zbor je s koalicijskimi glasovi sprejel vladni zakon o vračilu neustavnih covidnih glob. Ta prinaša povrnitev plačanih oziroma izterjanih glob v prekrškovnih postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade Janeza Janše uvedeni na neustavnih pravnih podlagah. V času od 7. marca 2020 do 30. maja 2022 je bilo namreč uvedenih kar nekaj več kot 62.000 takih postopkov, skupen znesek izrečenih glob pa je znašal okoli 5,7 milijona evrov. S tem zakonom torej vlada dr. Roberta Goloba in koalicija popravljata storjene krivice in vračata zaupanje v pravno državo.

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan: “Verjamem, da bo s sprejetjem zakona država na nek način moralno prevzela odgovornost in državljanom popravila krivice, ki so bile storjene z zlorabo prekrškovnega prava ter neustavnimi in prekomernimi posegi v človekove pravice«.

Epidemijo zaznamovalo tudi ustrahovanje ljudi in prekomerni ukrepi

Poslanke in poslanci Svobode so v parlamentarni razpravi skupaj s kolegi iz koalicijskih SD in Levice opozorili, da smo bili med epidemijo covida-19 zaradi politike Janševe vlade priča dnevnemu spreminjanju odlokov, ustrahovanju državljanov in prekomernim ukrepom. Tako velja spomniti na izrek glob dijakom, ki so protestirali, ker jim je bila odvzeta pravica do šolanja, družini na sprehodu, ker je eden od staršev jedel rogljiček, ko tudi protestnikom, ki so na ljubljanskem Trgu republike prebirali ustavo. Sedanja vlada pod vodstvom premierja Goloba je zato pripravila zakon, ki ta napačna ravnanja države popravlja.

Modro je priznati napako in popraviti storjeno krivico

Ljudje bodo torej dobili povrnjeno to, kar so zaradi nezakonitih prekrškovnih odločb morali plačati ali oddelati. Vladni zakon prinaša tudi avtomatični izbris iz prekrškovnih evidenc. »Med epidemijo so bile razmere res težke. Je pa bilo pri ukrepih cel kup zmede, nelogike, nesmislov. In če že govorimo, kaj so ljudje počeli – kaj so pa počeli oblastniki? Na skrivaj so hodili v zaprte gostilne na pogostitve, z naročilnicami so prišli do malice. Ob tem pa je takratna oblast napadala ljudi, ki so na ulici jedli burek ali rogljiček,« je spomnil poslanec Svobode mag. Darko Krajnc.

Vodja poslanske skupine Svoboda mag. Borut Sajovic: »Sodniki naj sodijo po zakonu, svoji vesti in prepričanju, mi v politiki, predvsem v poslanskih vrstah, pa moramo najprej sami sebi postaviti ogledalo in to sedaj delamo – popravljamo krivico. V življenju je prav in modro, da kadar kaj storiš narobe, da se opravičiš in napako, če se le da, popraviš. Zato popravljamo krivice, ki so bile storjene med epidemijo.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo