Po četrtkovih silovitih neurjih je premier dr. Robert Golob obiskal Posavje. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je obiskal Cerkno.

Po četrtkovih silovitih neurjih je premier dr. Robert Golob obiskal Posavje. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je obiskal Cerkno, kjer so se soočili z veliko škodo zaradi poplav. Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda pa je obiskal šole v Pomurju, ki so bile prizadete zaradi močnih vetrov. Na terenu so si posledice ujm ogledali tudi poslanci Svobode.

Vojska v pripravljenosti, država bo plačala stroške intervencij

Prizadeta območja je obiskal tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Vsem občinam, tudi občini Cerkno, je ponudil pomoč vojske, a zaenkrat te ne potrebujejo. Prav tako je poudaril, da država občini namerava povrniti storške intervencij gasilcev iz drugih občin. 

»Vpričo podnebnih sprememb imamo tudi v naši državi vedno več ekstremnih vremenskih pojavov. Ob takšnih dogodkih postane vidno, kako pomembna je dobra in kvalitetno vzdrževana vodna infrastruktura. Ena pomembnih nalog države je, da zagotavlja dovolj sredstev zanjo,« je ob obisku Cerkna povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. »Verjamem, da bomo zmogli napor in sredstva zagotavljali tudi v prihodnje, saj je razvidno, da je vsak evro, ki je vložen v preventivo in urejanje vodotokov, dobro izrabljen. V okviru vlade bomo tudi tokrat občinam zagotovili sredstva za intervencijo,« je še povedal.

S službene poti v Koloradu se je oglasil tudi minister za obrambo Marjan Šarec in zapisal, da bo vlada “glede na obsežnost neurja postopala podobno kot spomladi v primeru poplav in plazov. Zbrali bomo ocene stroškov, ki jih imajo prizadete občine z intervencijski posredovanjem na svojem območju. Če bodo občine ocenile, da potrebujejo tudi pomoč Slovenske vojske, je ta v pripravljenosti«.

V Pomurju precejšnja škoda kar na treh šolah

»Kot smo spremljali zadnje dni, so velik del države zajela neurja, na žalost tudi s posledicami poškodovane šolske infrastrukture na več koncih Slovenije,« je poudaril Darjo Felda

V Pomurju so bile zaradi močnih vetrov prizadete kar tri šole – Osnovna šola Cankova, Osnovna Šole Turnišče in Biotehniška šola Rakičan, ki jih je minister tudi obiskal. Zagotovil je, da bodo pristojni šole sanirali v času do začetka pouka: »Rad bi se zahvalil lokalnim skupnostim, ravnateljem in ravnateljicam, vsem sodelavcem posameznih šol kot tudi vsem ostalim, ki ste priskočili na pomoč. S hitrim ukrepanjem ste preprečili, da škoda tega silovitega neurja ni bila še večja. Prepričan sem, da bodo vsi izvajalci del pravočasno in ustrezno uredili varnost prizadetih šolskih prostorov«, je dejal minister ob današnjih obiskih šol v Pomurju.«

»Naša odločna podpora bo omogočila hitro sanacijo, da bomo lahko na vseh poškodovanih objektih zagotovili varno in spodbudno učno okolje do začetka novega šolskega leta,« pa je po ogledu dejal poslanec Svobode Tine Novak.

Rekordno velika toča uničevala strehe, avtomobile in kmetijske pridelke

»Narediti je treba dvojno oceno škode na kmetijskih zemljiščih – neposredne škode na letošnjem pridelku in škode, ki bo terjala obnovitev nasadov in vinogradov,« je povedal predsednik vlade in Gibanja svobode dr. Robert Golob po tem, ko si je ogledal posledice neurja v Brežicah. Poudaril je, da takšna nesreča terja hiter odziv in pomoč države: »Eno so stroški intervencije in tukaj imamo razdelane hitre mehanizme. Tukaj verjamem, da je že sprožen državni intervencijski načrt in da bodo stroški pokriti v naslednjih tednih,« je še povedal. 

»Ob takšnih neurjih je bistveno, da prizadetim pomagamo hitro in učinkovito. Po ujmi maja letos smo prvič pozvali občine, da so takoj ocenile stroške intervencij, vlada je v mesecu te stroške povrnila in enako nameravamo storiti tudi tokrat. Vlada bo čimprej sprejela tudi sklep za začetek postopkov ocenjevanja škode,« je po ogledu terena v Krškem in Brežicah, kjer sta se mu pridružili poslanki Svobode Nataša Avšič Bogovič in Tamara Vonta,  poudaril državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

»Takšnega vremenskega pustošenja v Krškem ne pomnimo. V kilometrskem pasu je toča naluknjala strehe hiš, poškodovala vse avtomobile in uničila vse kmetijske pridelke,« je razmere povzela poslanka Tamara Vonta.

»Pohvalno je, kako je brežiška gasilska zveza nesebično priskočila na pomoč sosednji občini Krško. Tudi državni sekretar Rudi Medved je pohvalil pristop reševanja in se sodelujočim v akciji zahvalil, hkrati pa povedal, da se vlada še kako zaveda, v kakšni situaciji so se prizadeti znašli in bo naredila vse, da bo pomoč pravočasna in ustrezna. Temu se kot poslanka državnega zbora pridružujem in obljubljam potrebno podporo na relaciji občini–vlada,« pa je dejala Nataša Avšič Bogovič.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo