Minister za obrambo Marjan Šarec je podpisal pogodbo o nakupu štirih letal za gašenje iz zraka. Z nakupom v skupni vrednost dobrih 23 milijonov evrov vlada izpolnjuje zavezo ob lanskem požaru na ...

Minister za obrambo Marjan Šarec je podpisal pogodbo o nakupu štirih letal za gašenje iz zraka. Z nakupom v skupni vrednost dobrih 23 milijonov evrov vlada izpolnjuje zavezo ob lanskem požaru na Krasu, ki je bil največji v zgodovini naše države. Še posebej pomembno je, da bo Slovenija dve letali dobila predvidoma že junija letos, kar pomeni, da bomo za gašenje iz zraka operativno pripravljeni že pred požarno sezono.

»Danes je dan, ki smo ga čakali že od lanskega leta, ko smo doživeli največji požar v zgodovini Republike Slovenije. Že takrat je padla odločitev, da Slovenija poleg drugih zmogljivosti, ki jih ima za področje zaščite in reševanja, potrebuje tudi namenska letala za gašenje iz zraka in takoj smo šli v akcijo,« je ob podpisu dejal minister Šarec.

Slovesni podpis pogodbe bo omogočil začetek novega ciklusa v boju proti naravnim katastrofam, je poudaril: »To pomeni začetek nove dobe. Z današnjim dnem začnemo postavljati nov sistem, ki ga doslej še nismo imeli. Vzpostaviti moramo sistem, ki bo omogočil predvsem preprečevanje tako velikih razsežnosti požarov.

Pomembno je, da bosta dve letali v Sloveniji že pred poletjem, torej pred letošnjo požarno sezono. Takoj se bodo začela tudi izobraževanja oziroma prešolanje pilotov, ko bosta letali v Sloveniji, pa ju bodo takoj dali tudi na teren. Stacionirani bosta v eni izmed letalskih baz, v času nevarnosti požarov pa nekje na terenu – tam, kjer se bosta lahko najhitreje odzvali: »Ta letala nam bodo omogočila, da bomo učinkoviti, da se bomo odzvali hitro, predvsem pa ne bomo prepuščeni na milost in nemilost drugih držav oziroma njihovi razpoložljivosti. Ne bodo pa ta letala samo za nas. Ta letala bomo dali tudi v skupno floto Evropske unije in bodo na voljo tudi za druga požarišča znotraj Evropske unije in bodo del celotnega sistema, tako da Slovenija postaja tudi na tem področju močna sila, ki bo lahko pomagala tudi drugim, tako kot jim zdaj pomaga tudi s pehotnimi silami in drugo tehniko,« je še poudaril Šarec.

Tehnične lastnosti letal:

  • Razpon kril: 18 m
  • Dolžina: 10,9 m
  • Višina: 4,9 m
  • Rezervoar za vodo: 3028 litrov
  • Vzletna dolžina: kopno 600m (1005 m z ovirami višine 15 m)
  • Jezero, morje, reka: 670 m (1707 m z ovirami  višine15 m)

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo