Državni zbor je razpravljal o gradnji povezovalnega kanala C0. Razpravo je zahtevala opozicijska SDS z namenom nabiranja političnih točk.

Državni zbor je na zahtevo SDS razpravljal o gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika. V opoziciji menijo, da je gradnja kanala primer izigravanja pravne države in nespoštovanja ustavne pravice do pitne vode. »Zahteva SDS je namenjena predvsem nabiranju političnih točk. Opozicija se na vse kriplje trudi v zgodbo vključiti aktualno vlado in predvsem Svobodo, čeprav so se vse vsebinske in praktično vse procesne odločitve v zvezi s tem projektom odvile že mnogo prej, preden je Svoboda lani zmagala na volitvah,« se je na opozicijske očitke odzvala naša poslanka mag. Nataša Avšič Bogovič.

Mag. Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda: »Del slovenske politike je po porazih na volitvah in referendumih zašel v kanalizacijo od Medvod preko Vodic do Kleč. In zdaj smo slišali še napoved, da se vrta že proti Murglam. Preprosto, politična tema.«

Po besedah poslanke Avšič Bogovič očitki, da vlada dr. Roberta Goloba zanemarja problematiko varovanja čiste pitne vode, nimajo prav nič skupnega z resnico: »Področje pitne vode je eno izmed prioritetnih področij vlade. Trenutno se izvaja veliko infrastrukturnih projektov za oskrbo s pitno vodo. Eden izmed ključnih projektov na tem področju bo zagotovitev oskrbe s pitno vodo v Slovenski Istri.« Hkrati poteka priprava predpisov. Tako je vlada maja sprejela uredbo o pitni vodi, kar je pomemben korak k boljši ureditvi tega področja. V ponovni javni obravnavi je zakon o gospodarskih javnih službah varstva okolja, ki bo občutno doprinesel k izboljšanju izvajanja gospodarske javne službe za oskrbo s pitno vodo. Načrtuje se tudi nadgradnja zakona o vodah z namenom, bi se v povezavi s sodbo ustavnega sodišča RS izboljšalo varovanja vodnih virov.

Vlada dr. Roberta Goloba sledi že sprejetim priporočilom glede kanala C0

V Svobodi menimo, da je državni zbor kot zakonodajno telo tako v prejšnjih kot v sedanjem mandatu opravil svojo nalogo v zvezi s projektom kanala C0, zato v nadaljnji politizaciji tega vprašanja ne bomo sodelovali. »Dejstvo je, da je državni zbor že sprejel priporočila vladi v zvezi s tem projektom. Dejstvo pa je tudi, da sta tako vlada Marjana Šarca kot tudi sedanja vlada ravnali v skladu s temi priporočili – vlada Janeza Janše pač ne,« je spomnila poslanka Avšič Bogovič.

»Glede domnevnega nespoštovanja pravice do pitne vode vlada ocenjuje, da ustavno načelo ni kršeno. V skladu s to ugotovitvijo v tem trenutku ni podlage za ukrepanje v smeri zadržanja izvajanja projekta. Država ni investitor, prav investitor pa je trenutno edini, ki lahko ustavi gradnjo kanala. Inšpekcija namreč doslej ni ugotovila nepravilnosti v postopkih, ki so že končani. Nekateri postopki pa so še v fazi ugotavljanja dejanskega stanja,« je še opozoril državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor mag. Matej Skočir.

Mag. Franc Props, poslanec Svobode: »Opozicijska SDS nima nobenih argumentov za trditev, da strokovna stališča pri načrtovanju in izvedbi kanala C0 niso primerna. SDS le pavšalno zatrjuje, da je ogrožena pitna voda za 350.000 prebivalcev Ljubljane.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo