Gibanje Svoboda Mladi so včeraj, 13. 2. 2023, organizirali okroglo mizo z naslovom ’’Reforma študentske prehrane’’. V razpravi so sodelovali ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ...

Gibanje Svoboda Mladi so včeraj, 13. 2. 2023, organizirali okroglo mizo z naslovom ’’Reforma študentske prehrane’’. V razpravi so sodelovali ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, članica strateškega sveta za prehrano Veronika Cukrov, državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aida Kamišalić Latifić, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan ter predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar.

Na dogodku so bile izpostavljene različne alternative trenutnemu sistemu, ki je za študente neugoden tako z vidika finančne dostopnosti kot ponudbe jedi. Sogovorci so se strinjali, da je najbolj verjetna alternativa javne študentske menze, ki bi se nahajale na območjih fakultet in študentskih domov. Poslušalci pa so med druge možnosti uvrstili še bone za živila v trgovinah ter košarice živil z vnaprej pripravljenimi recepti.

Razprava se je dotaknila tudi razmer najranljivejših študentov, ki si tudi s trenutnimi boni ne morejo privoščiti obrokov, ter ostalih skupin študentov, ki zaradi prehranskih omejitev ali alergij izbire subvencioniranih obrokov praktično nimajo. Vprašanja občinstva so se nanašala tudi na vključevanje lokalno pridelane hrane, zagotavljanje določenih standardov kvalitete in raznovrstnosti hrane ter na logistične in finančne ovire, ki bi se pojavile pri izvedbi predlaganih alternativ.

Govorci so zagotovili, da bodo preigrali vse predlagane možnosti, seveda z ozirom na najranljivejše skupine študentov. Ministrica in državni sekretarji se bodo zavzemali za to, da bo zdrava in raznovrstna prehrana na dolgi rok dostopna vsakemu študentu po najbolj ugodni ceni.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo