Kandidat za notranjega ministra iz vrst Gibanja Svoboda mag. Boštjan Poklukar je po strnjeni in prepričljivi predstavitvi dobil večinsko podporo parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno ...

Kandidat za notranjega ministra iz vrst Gibanja Svoboda mag. Boštjan Poklukar je po strnjeni in prepričljivi predstavitvi dobil večinsko podporo parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Z glasovi za njegovo kandidaturo so mu izrekli zaupanje vsi koalicijski člani odbora.  Pri tem je poslanka Svobode Tereza Novak, ki tudi predseduje odboru, opozorila, da so pričakovanja v zvezi z bodočim ministrom velika in zahtevna, a ne dvomi, da jih bo Poklukar s svojim znanjem, izkušnjami in odgovornostjo uspel udejanjiti.

Poklukarjeva predstavitev je pritrdila pričakovanjem v naših poslanskih vrstah. Kot prioritete svojega ministrovanja je naštel boj proti korupciji, upravljanje migracij – in to ob doslednem spoštovanju človekovih pravic – ter depolitizacijo policije. Izpostavil je tudi svojo zavezanost spoštovanju vladavine prava, odločb ustavnega sodišča in neodvisnosti institucij. V zvezi s problematiko migracij je Poklukar napovedal pripravo usklajene migracijske in integracijske politike, ter odstranitev rezilne žice na meji do konca letošnjega leta.

Mag. Boštjan Poklukar, kandidat za notranjega ministra: »Zaupanje v policijo ni stvar zaupanja politike vanjo, ampak zaupanja ljudi, ki pa je bilo v času prejšnje vlade na najnižji možni ravni. Takšno stanje se ne sme nikoli več ponoviti, garancija za to pa je profesionalizacija in modernizacija policije.«

Poklukar je kot pomembno nalogo bodočega vodstva ministrstva za notranje zadeve omenil tudi povečanje učinkovitosti nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), za kar bo po njegovih besedah potrebna posodobitev zakonodaje, ki bo NPU zagotovila avtonomnost. Izrazil je zadovoljstvo, da proračunski viri, ki jih je zagotovila vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba, omogočajo pospešeno modernizacijo policije, kar je ključnega pomena za njeno učinkovitost. Poklukar je še napovedal, da bo izhodišče njegovega ministrovanja polna odgovornost do slovenske države ter do vseh državljank in državljanov.

Poslanke in poslanci Svobode so izrazili prepričanje, da bo Poklukar na ministrski funkciji dosledno sledil zavezam iz koalicijske pogodbe, med katerimi sta tudi ureditev področja migracij in depolitizacija policije. Kot pomembno prednost pri vodenju ministrstva pa so omenili njegove politične izkušnje. Poklukar je namreč v preteklosti že uspešno vodil ta resor in ni novinec v politiki. Sicer v Gibanju Svoboda in njegovi poslanski skupini tudi ne dvomimo, da bo novi minister izbiral svoje najožje sodelavce na podlagi strokovnega znanja in poznavanja notranjih zadev.

 Tereza Novak, poslanka Svobode: »V poslanski skupini smo prepričani, da je mag. Boštjan Poklukar prava izbira za naša velika pričakovanja v zvezi z vodenjem ministrstva za notranje zadeve. Ne dvomimo, da bo kot bodoči minister dosledno udejanjal program Gibanja Svoboda in zaveze iz koalicijske pogodbe.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo