V javnem interesu je, da se na RTV Slovenija zagotovi neodvisno in profesionalno delo na področju obveščanja javnosti, zato koalicijske stranke podpiramo čim hitrejše oblikovanje novega Sveta ...

V javnem interesu je, da se na RTV Slovenija zagotovi neodvisno in profesionalno delo na področju obveščanja javnosti, zato koalicijske stranke podpiramo čim hitrejše oblikovanje novega Sveta RTV Slovenija. Gre za avtonomno delovanje civilne družbe, ki ji je začasna odredba Ustavnega sodišča začasno razveljavila podlago za upravljanje javne RTVS in s tem posegla v svobodo izražanja, pravico do obveščenosti in pravico do upravljanja javnih zadev.

Javni interes ne more biti zaščita posameznih funkcionarjev, kot je zapisal nekdanji ustavni sodnik, temveč nepristransko in strokovno delo novinarjev RTV Slovenija. Ti so že več kot leto dni ujetniki stranke SDS, ki je stari zakon zlorabila za to, da si je zagotovila obvladovanje vodilnih mest na RTVS, v nadaljevanju pa je z zaposlovanjem kadrov, ki so povezani s SDS, povsem izničila dolgoletna prizadevanja RTV Slovenija po doseganju visokih standardov poročanja. Takšna RTV Slovenija, ki jo gledamo danes, ni v javnem interesu.

Kljub pričakovanjem javnosti, da vladna koalicija uredi razmere na RTV Slovenija in kljub temu, da je bil nov zakon, s katerim se je politiko umaknilo iz RTV z visoko podporo državljank in državljanov potrjen na referendumu, se zaradi različnih manevrov, ki se jih poslužujejo kadri SDS na RTV Slovenija, razgradnja javnega servisa nadaljuje. Zakona še vedno ni mogoče uveljaviti, ker so nekatere njegove določbe začasno zadržane. Zato tudi ni mogoče uveljaviti sprememb pri vodenju in upravljanju javnega zavoda na način, da bi odgovorne za nastalo stanje nadomestila strokovno usposobljena in od politike neodvisna uprava.

Glede na to, da Ustavno sodišče ni zadržalo odločb ZRTVS-1B o imenovanju novega Sveta RTV Slovenija in da je bil z objavo članov novega Sveta RTV Slovenija v Uradnem listu nov organ konstituiran v skladu z 17. in 18. členom ZRTVS-1, je mandat staremu Programskemu in nadzornemu svetu dokončno prenehal. Zato v koaliciji pričakujemo, da bo vodstvo RTV Slovenija novemu Svetu omogočilo polnopravno delovanje. V nasprotnem primeru bo javni zavod ostal brez operativnega organa upravljanja in nadzora.

Pričakujemo, da bo Ustavno sodišče v najkrajšem možnem času sprejelo odločitev, s čimer bodo odpravljene nejasnosti glede vodenja in nadzora, ki jih je prinesla odločba o začasnem zadržanju.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo