Kampanjo pred volitvami v Evropski parlament, zaznamujeta porast sovraštva in ustrahovanja, ki ga s svojim delovanjem še dodatno podpihujejo skrajno desne ekstremistične skupine.

V Gibanju Svoboda zagovarjamo odprto družbo, ki bo temeljila na svobodi odločitve posameznika. Že od vsega začetka si prizadevamo za strpnost, kulturo dialoga in svobodo govora. Seveda je svoboda govora ena izmed temeljnih pravic, ki pa se konča, ko izrečene besede pozivajo k širjenju sovraštva, rasizma in ostalih skrajnih ideologij. 

Žal opažamo, da kampanjo pred volitvami v Evropski parlament vedno bolj zaznamujeta porast sovraštva in ustrahovanja, ki ga s svojim delovanjem še dodatno podpihujejo skrajno desne ekstremistične skupine. Njihovo razpihovanje laži ter agresivno vedenje proti drugače mislečim pa v kampanji izkoriščajo skrajno desne politične stranke v Sloveniji in Evropi. Veliko težnjo po prevzemu oblasti kaže porast takšnega delovanja ravno v času volilne kampanje. 

Zato se v kampanji in tudi nasplošno ne bomo udeleževali soočenj in pogovorov v medijih ali na katerih drugih komunikacijskih platformah, katerih glavni namen je širjenje takšnih idej.

Na zadnjem soočenju z Janezom Janšo na N1 je na to opozoril tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob: »Z ljudmi, ki spodbujajo sovraštvo in to objavljajo na spletu, se vaši poslanci, poslanci SDS in vaši kandidati pogovarjajo kot s sebi enakimi. Mislim, da bolj eklatantnega primera tega, kakšne vrednote zagovarjate vi in vaši kandidati za evropske poslance, ne bi moglo biti.«  

Temeljni cilj Svobode je omogočiti razvoj družbe, ki bo temeljila na medsebojnem spoštovanju ter kulturi dialoga, ki se bo odražal tudi med političnimi strankami. Zavzemamo se za Evropsko unijo, ki bo stabilna in varna. Predvsem pa Evropsko unijo, kjer je povezovanje in spoštovanje drugače mislečih vrednota in ne povod za ustrahovanje in sovražni govor.

Z ljudmi, ki spodbujajo sovraštvo in to objavljajo na spletu, se vaši poslanci, poslanci SDS in vaši kandidati pogovarjajo kot s sebi enakimi. Mislim, da bolj eklatantnega primera tega, kakšne vrednote zagovarjate vi in vaši kandidati za evropske poslance, ne bi moglo biti.

Prav zato smo v Svobodi pripravili Zavezo za strpnost in (politično) kulturo. Njeni podpisnice in podpisniki se zavezujejo k spoštovanju človekovih pravic, človekovega dostojanstva, strpnemu in resnicoljubnemu demokratičnemu dialogu, enakopravnosti spolov, preprečevanju širjenja sovražnega govora, osebne diskreditacije in podpihovanja sovraštva na spletnih platformah ter strankarskih medijih. Zavezo smo v Svobodi že podpisali, v podpis pa smo jo poslali tudi vsem kandidatkam in kandidatom za evropske poslanke in poslance, političnim strankam oziroma vodstvom strank ter javnim funkcionarkam in funkcionarjem.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo