Po pozivih mladih predstavnikov koroške veje avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ pred deželnozborskimi volitvami, naj volivci z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko SPÖ ...

Po pozivih mladih predstavnikov koroške veje avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ pred deželnozborskimi volitvami, naj volivci z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko SPÖ in s tem ustavijo ”slovenizacijo” dežele, smo lahko nekaj dni kasneje v italijanskem Sanremu poslušali zaskrbljujoče potvarjanje zgodovine.

Na enem največjih italijanskih glasbenih festivalov v Sanremu je voditelj dogodka v svojih izjavah, ki so vsebovale selektivna dejstva, manipuliral in izkrivljal zgodovinsko realnost in dogajanje. Seveda obsojamo vse tragične dogodke in žrtve povezane s fojbami in izseljevanjem, a smo prepričani, da je namerno prikrivanje fašističnih zločinov na obmejnem območju in vojaške okupacije nekdanje Jugoslavije s strani Italije nesprejemljivo.

V Svobodi skupaj z našimi primorskimi poslanci smo zato prepričani, da gre pri omenjenih izjavah za nedopustno zlorabo festivala v Sanremu za enostransko prikazovanje naše skupne zgodovine, ki ni enoznačna oziroma črno-bela. Še bolj zaskrbljujoče je, da je »poklon« ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodusa bil, kot poročajo mediji, želja italijanskega ministra za kulturo. Medtem italijanska oblast že desetletja ignorira poročilo mešane italijansko-slovenske komisije, ki je podalo skupni vpogled v te dramatične in tragične dogodke, ter sistematično potvarja zgodovinsko dogajanje.

Naj ob tem opozorimo, da nas zgodovinski revizionizem oddaljuje od ideje o sožitju različnih narodov v Evropski uniji, katere del je tudi Italija, ter spodbuja in neti nestrpnost in sovraštvo nad narodnimi manjšinami. Vsaka izjava, za katero očitno stojijo koncepti nacionalizma ter ostaline fašizma, lahko privedejo do spodkopavanja zajamčenih pravic manjšin tudi slovenske.

V Svobodi pričakujemo odločen odziv ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Ministrstvo pozivamo, da se na vsakršne škodljive fašistične oziroma nacionalistične ideje odzove odločno in z diplomatskimi aktivnostmi zaščiti pravice slovenskih manjšin. Ministrstvo pozivamo tudi, naj zahteva, da Italija uradno sprejme poročilo mešane italijansko-slovenske komisije ter tako prizna celotno razsežnost dogajanja med in po koncu druge svetovne vojne ter dokončno preneha zlorabljati zgodovino v politične namene.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo