Evropska unija se sooča z nevarnostjo političnega premika v skrajno desno, kjer populistična in ekstremna desnica uporablja sovražni govor, ki uničuje življenja in ponižuje posameznike ter skupine. Zato je nujno, da se odpravimo na volišča ter jasno in glasno povemo, da imamo dovolj desnih populistov. Naša odgovornost je, da zaščitimo temeljne vrednote demokracije, človekovih pravic in svobode.

Volitve poslancev v Evropski parlament bodo potekale v nedeljo, 9. junija 2024. Tukaj smo za vas zbrali informacije o različnih načinih glasovanja.

Običajen način glasovanja

Na dan volitev bodo volišča odprta od 7.00 do 19.00. Nekaj dni pred volitvami boste na dom prejeli pošto Državne volilne komisije (DVK) z informacijami o vašem volišču in številki v volilnem imeniku. Za preverbo lokacije vašega volišča lahko obiščete spletno stran DVK tukaj.

Na volišče prinesite osebni dokument in po možnosti tudi prejeto pošto DVK, kar bo olajšalo identifikacijo. Po prihodu se identificirate, podpišete se v volilni imenik, prevzamite glasovnico, glasujete in oddate glasovnico v volilno skrinjico.

Glasovanje iz tujine

Volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini lahko glasujete po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu (DKP).

1. Izseljenci

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini (izseljenci) prejmete glasovnico avtomatično na naslov stalnega prebivališča. Izpolnjeno glasovnico pošljete na DKP ali neposredno na naslov DVK v Sloveniji. Glasovnica mora prispeti na DVK do 17. junija 2024 do 12.00 ure. Na glasovnici je potrebno lastnoročno vpisati ime liste kandidatov in po želji še ime in priimek kandidata, kateremu želite nameniti preferenčni glas.

Volivci, ki imate sicer stalni prebivališče v tujini, ampak boste na dan glasovanja v Sloveniji, lahko glasujete na volišču omnia. O tem morate obvestiti DVK do 5. junija 2024. Obrazec je na voljo tukaj.

2. Zdomci

Volivci z začasnim prebivališčem v tujini (zdomci) ste se morali prijaviti za glasovanje po pošti ali na DKP do 9. maja 2024. Če ste v obrazcu posebej napisali, boste volilno gradivo lahko pred odhodom v tujino osebno prevzeli na sedežu DVK ali na sedežu okrajne volilne komisije.

3. DKP

Volivci iz tujine lahko glasujete tudi na DKP. Za volivce s stalnim prebivališčem v tujini ni potrebna posebna prijava, medtem ko ste se volivci z začasnim prebivališčem v tujini morali prijaviti do 9. maja 2024. Glasovanje na DKP poteka na dan volitev med 9.00 in 17.00 uro po lokalnem času. Seznam DKP je na voljo tukaj.

Glasovanje po pošti iz Slovenije

Glasovanje po pošti znotraj Slovenije je namenjeno volivcem v priporu, zaporu, bolnišnici, socialnovarstvenem zavodu ali invalidom. Prijavo je potrebno poslati do 29. maja 2024 okrajni volilni komisiji, obrazec je dostopen tukaj. Invalidi lahko glasujete po pošti stalno z obrazcem, ki ga najdete tukaj.

V primeru nepredvidenih situacij (sprejem v bolnišnico, pridobitev statusa invalida po 29. maju 2024), se lahko prijava pošlje do 3. junija 2024.

Predčasno glasovanje

Predhodna prijava za predčasno glasovanje ni potrebna. Predčasno glasovanje bo možno 4., 5. in 6. junija 2024 med 7.00 in 19.00 uro. Volišča za predčasno glasovanje so navedena tukaj.

Glasovanje na domu

Volivci, ki zaradi bolezni ne morete na volišče, lahko glasujete na domu. Prijavo je potrebno poslati do 5. junija 2024 okrajni volilni komisiji z zdravniškim potrdilom. Obrazec je na voljo tukaj.

Glasovanje na volišču omnia

Volivci, ki boste na dan glasovanja zunaj okraja stalnega prebivališča, lahko glasujete na volišču omnia. Prijavo je morate poslati do 5. junija 2024 okrajni volilni komisiji. Seznam volišč je na voljo tukaj. Za dodatne informacije in kontaktne podatke okrajnih volilnih komisij obiščite to stran.

Udeležba na volitvah je ključna za delovanje demokracije. Mi smo braniki svobode in demokracije. Ne smemo nasedati praznim obljubam desnice. Vsak glas šteje in vsak volivec ima moč oblikovati prihodnost svoje skupnosti in širše družbe. Volitve so naša priložnost, da jasno in odločno povemo, kdo smo in za kaj se borimo. Ne dovolite, da drugi odločajo namesto vas – izkoristite svojo pravico, postavite se za svobodo in pojdite na volišče! Skrajna desnica ne sme prevladati, vaš glas je preveč pomemben, da bi ga zanemarili.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo