Zakaj Janša v Izraelu spodkopava slovensko prizadevanje za prekinitev agonije prebivalcev Gaze? 
 
Predsednik SDS Janez Janša je te dni na obisku v Izraelu. Po poročanju medijev naj bi Janša med srečanjem s predstavniki izraelske vlade »izrazil podporo režimu Benjamina Netanjahuja pri njegovih prizadevanjih za obračun s Hamasom, prav tako pa naj bi se zavzel za selitev veleposlaništva Slovenije v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem.
 
V času ko bi morale države po svetu v največji možni meri stopnjevati in zaostrovati diplomatski pritisk na Izrael, naj vendarle ustavi morijo v Gazi, gre Janša v nasprotno smer. Očitno se naslaja nad trpljenjem palestinskega ljudstva in Izraelu v prihodnosti, če in ko ponovno pride na oblast, celo obljublja nagrado. 
 
Jasno je, da bi selitev slovenskega veleposlaništva v Jeruzalem dala legitimnost izraelskim zahtevam, da celoten Jeruzalem postane njihovo glavno mesto, kljub temu da ima Jeruzalem v skladu z resolucijami ZN poseben status in si ga enostransko ne morejo lastiti ne Izraelci ne Palestinci. Izraelski cilj v ozadju je popolnoma jasen: izbris Palestincev iz njihove lastne zemlje, svetega mesta, ter onemogočenje vzpostavitve palestinske države, katere glavno mesto bi bil Vzhodni Jeruzalem. 
 
Naša zunanja politika si mora še naprej prizadevati za takojšnjo ustavitev nasilja in trajen mir. Janša pa je s svojim dejanjem dodal še eno zadevo na dolg seznam razlogov, zakaj Slovenija absolutno ne potrebuje še ene njegove vlade. To, kar počne, je nesprejemljivo in povsem v nasprotju z interesom Slovenije kot miroljubne države, ki se zavzema za spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo